ČSSD změnila názor: Schůzi kvůli Langerovi už nechce

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 4. 2010 17:15
ČSSD už nebude už svolávat mimořádnou schůzi týkající se Ivana Langera
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté si rozmysleli nápad, aby elitní policista Karel Tichý promluvil před celou sněmovnou o údajně vědomé spolupráci poslance ODS Ivana Langera se zastřeleným kmotrem podsvětí Františkem Mrázkem.

Mimořádnou schůzi sněmovny před volbami svolávat nebudou.

Jednání o Langerovi by bylo moc složité

"Už ne," potvrdil Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Milan Urban. "Už se soustředíme jen na tu řádnou v květnu."

Ještě v půlce dubna přitom bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc prohlašoval, že schůze bude, a že na ní ČSSD chce prosadit podobné usnesení, které už přijal bezpečnostní výbor sněmovny v březnu.

Tehdy výbor většinou hlasů poslanců za ČSSD vyzval Ivana Langera, aby zvážil své další působení ve veřejném životě.

"Já jsem dodal podklady, co by k té schůzi bylo třeba udělat," řekl teď Aktuálně.cz předseda bezpečnostního výboru sněmovny František Bublan (ČSSD). "Mimo jiné znovu zbavit Tichého mlčenlivosti. Možná se to zdálo už moc složité."

Žádost o mimořádnou schůzi poslanců si už rozmyslela i vláda, která chtěla prosadit souhlas s vysláním dalších vojáků do Afghánistánu, což kritizovala hlavně ČSSD.

Popereme se ještě o mateřskou

Poslanci se tak zřejmě sejdou už jen jednou. Řádnou květnovou schůzi sněmovny pouhých 10 dní před volbami prosazují sociální demokraté a lidovci s hlavním cílem: přehlasovat veto prezidenta Klause v případě mateřské. Zákon, u kterého sněmovna už zvrátila veto Senátu, u prezidenta s jistotou narazí.

Prozatím se ale ČSSD nepodařilo v organizačním výboru, který jediný může teď řádnou schůzi svolat, květnové jednání prosadit. Teď v dubnu jí k tomu chyběl jeden hlas. Definitivně se tak rozhodne až v půlce května.

To ale bude ČSSD zcela jistě chybět hlas Miloslava Vlčka, který se kvůli podezřením kolem státní dotace pro svého asistenta a kvůli soudu o půjčku 2,5 milionu korun vzdal minulý týden mandátu.

"Na výboru se to může projevit při schvalování programu této schůze," říká místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Pokud ale přijdou všichni členové organizačního výboru sněmovny, oslabenou ČSSD s jejími 6 hlasy určitě podpoří jeden lidovec a téměř jistě i dva komunisté a zelená poslankyně. ODS se svými 7 hlasy by tak neměla šanci schůzi zvrátit.

"My budeme i na plénu hlasovat proti. Bude to spíš už předvolební mítink, než řádná poslanecká schůze," vysvětluje postoj ODS Miroslava Němcová.

 

Právě se děje

Další zprávy