ČSSD začala stěhovat Paroubka. Ke zdi, či ke komunistům

Martina Machová Martina Machová
26. 10. 2011 11:38
Sociální demokraté pokračují v odluce od svých dvou poslaneckých odpadlíků
Jiří Šlégr a Jiří Paroubek ještě jako sociální demokraté.
Jiří Šlégr a Jiří Paroubek ještě jako sociální demokraté. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté začali řešit, kam přesadí své odpadlíky ve sněmovně - expředsedu Jiřího Paroubka a jeho spojence Jiřího Šlégra.

Téma otevřeli na úterním poslaneckém klubu a zatím nerozhodli nejen termín, do něhož má být Paroubkovo stěhování  provedeno, ale ani místo, kam bývalého premiéra s olympijským vítězem posadí.

Jiří Paroubek a Jiří Šlégr sedí při jednáních stále v obklopení bývalých přátel ze sociální demokracie. I když z ČSSD vystoupili a připravují s bratry z ČSNS 2005 novou stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV21), mají ve sněmovně místa v srdci poslaneckého klubu strany, za niž byli zvoleni.

"Podle zákona mají poslanci jednotlivých klubů sedět pohromadě," odůvodňuje stěhovací plán místopředseda klubu ČSSD Jeroným Tejc, který dostal přesazení odpadlíků na starost. 

"Nepředpokládám ale, že to bude tuto schůzi. Je to věc, která neovlivňuje dění. Teď jsou pro nás důležité reformy," doplňuje Tejc a jedním dechem přidává doušku, že se chce sociální demokracie s bývalými členy na stěhování dohodnout bez větších konfliktů.

Kam s nimi

O změně zasedacího pořádku musí hlasovat na návrh klubu celá sněmovna a navíc sociální demokraté zatím řeší, kam dvojici usadit.

Ve hře jsou momentálně dvě varianty. První a zřejmě pravděpodobnější je ta, že Paroubek se Šlégrem vystřídají sociálnědemokratické poslance Josefa Novotného mladšího a Stanislava Křečka na místech u zdi jednacího sálu - jsou to místa situovaná vedle vládních poslanců Věcí veřejných.

Druhá varianta pak počítá s místy u komunistů.

Za sebou by tak seděla trojice Vojtěch Filip, Miroslav Grebeníček a Jiří Paroubek. Podle informací Aktuálně.cz však tento plán  budí nevoli zejména u socialistů, kteří sedí v této části sněmovny.

David Rath s Bohuslavem Sobotkou.
David Rath s Bohuslavem Sobotkou. | Foto: Ludvík Hradilek

Odluka od Paroubka

Stěhováním z lůna bývalého klubu pokračuje formální odluka sociálních demokratů od expředsedy.

Nynější lídr ČSSD Bohuslav Sobotka na posledním jednání ústředního výkonného výboru, prosadil výzvu, aby Jiří Paroubek a Jiří Šlégr složili poslanecké mandáty.

Do Paroubkovy nové strany se pustil v posledních dnech i středočeský hejtman a bývalý Paroubkův spojenec David RathTen v rozhovorech pro časopis Instinkt a Týden řekl, že existuje "spousta informací o tom, že část financiérů projektu Jiřího Paroubka jsou ti nejmocnější kmotři ODS."

Když se jej deník Aktuálně.cz ptal na konkrétní důkazy, uvedl, že čerpá ze zpráv médií.

 

Právě se děje

Další zprávy