ČSSD zablokovala registr smluv. Nečekali jsme to, brání se

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
29. 4. 2015 14:56
Sociální demokraté nepodpořili návrh ANO na pevné zařazení registru smluv na program jednání Sněmovny. Celá věc se bude řešit na koaliční radě.
Poslanci ČSSD ve středu nepodpořili návrh ANO pevné zařazení registru smluv na program Sněmovny.
Poslanci ČSSD ve středu nepodpořili návrh ANO pevné zařazení registru smluv na program Sněmovny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Co nám neřeknete dostatečně předem, v tom vás nepodpoříme. Tak by se dal chápat signál, který vyslali sociální demokraté směrem ke koaličním partnerům z ANO. Právě kvůli absenci hlasů z nejsilnější vládní strany se totiž nepodařilo prosadit jako pevný bod programu druhé čtení zákona o registru smluv.

"Je pravda, že jsem to neřekl předsedovi poslaneckého klubu ČSSD Romanu Sklenákovi, který nedokázal zareagovat na aktuální dění ve Sněmovně," komentoval počínání Radek Vondráček (ANO), který ve středu ráno pevné zařazení registru navrhl. "Přitom to je i jejich věc. Ještě jsem na něj volal, že jde o registr. A on prostě že ne, že takto se to dělat nedá. Nevím, jestli si v ČSSD tyto informace nepředávají... Pro mě je to poučení, že příště to budu dávat snad písemně," podivoval se poslanec i nad tím, že o svém záměru prý mluvil s poslancem ČSSD Janem Chvojkou.

"Tento návrh s námi nebyl konzultován ani nebyl předem avizován. Podle nás nebyl důvod měnit schválený program," potvrdil Sklenák důvod, proč se drtivá většina jeho poslanců hlasování zdržela.

Pro byli jen dva, proti hlasovali pak tři poslanci sociální demokracie. A to přesto, že registr smluv je jednou z vládních priorit, premiér Bohuslav Sobotka dokonce avizoval, že legislativní proces by mohl skončit do půlky tohoto roku. Pokud ovšem registr neprojde druhým čtením tento týden, bude plánovaný termín s největší pravděpodobností ohrožen.

Babišovo ANO proto bude chtít celou věc řešit už večer na koaliční radě. "Výsledek této debaty by měla být dohoda koalice na stanovení pevného termínu, kdy registr smluv projednáme," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Stejný scénář jako u zákazu kouření.

Nebylo to přitom poprvé, co ČSSD návrh ANO "zařízla". K prakticky totožné situaci totiž došlo už v únoru, kdy se rovněž Vondráček pokusil navrhnout na program zákaz kouření v restauracích. Sociální demokracie ovšem takový návrh nepodpořila, Sklenák už tehdy argumentoval tím, že jeho poslanci neměli ponětí, že takový návrh přijde.

Zároveň však připustil, že prioritu by měl mít vládní návrh, který připravuje ministerstvo zdravotnictví. Ten měl být původně hotový už vloni na podzim, namísto toho je teprve v legislativní radě vlády, není tedy vůbec jasné, kdy se dostane do parlamentu.

Tam je navíc velmi pravděpodobné, že schvalování nebude probíhat úplně hladce. Zatímco Vondráčkův návrh počítá pouze se zákazem kouření v restauracích, vládní návrh má daleko širší záběr a ministerstvo do něj zařadilo třeba i povinnost, aby jeden nealkoholický nápoj byl levnější než pivo.

 

Právě se děje

Další zprávy