ČSSD vyhazuje Paroubka, spojenci ho odmítají i v kraji

Martina Machová Martina Machová
15. 10. 2011 17:30
Deník Aktuálně.cz zjišťoval, jakou má podporu nový projekt expředsedy ČSSD na Ústecku
Jiří Paroubek ve sněmovně. Bývalý spolustraníci ho tu už nechtějí vidět.
Jiří Paroubek ve sněmovně. Bývalý spolustraníci ho tu už nechtějí vidět. | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek se stal pro ČSSD nejen nechtěnou postavou ve sněmovně, ale v prvních týdnech své nové politické dráhy těžko shání spojence z bývalé strany i v Ústeckém kraji.

Právě sem jeho nová strana Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21) upírá své hlavní úsilí, mezi dosavadními krajskými zastupiteli z řad ČSSD však o přestup k expředsedovi není - alespoň momentálně - zájem.

Aktuálně.cz sice oslovilo všech 22 zastupitelů za ČSSD v ústeckém hejtmanství, ale za expředsedou hodlá podle jejich odpovědí zamířit jen jediný - dlouholetý spojenec Petr Benda, který shodou okolností čerstvě svůj přestup k expředsedovi ohlásil.

Připomeňme, že mezi poslanci ČSSD ve sněmovně se k bývalému premiérovi přidal také pouze jediný - specialista na sportovní politiku Jiří Šlégr. 

Naději na mandát má Jiří Paroubek v Senátu. Sociálnědemokratický senátor Vladimír Dryml totiž o sobě říká, že je "nalomen".

Jiří Šlégr a Michal Kasal také ještě jako sociální demokraté na kampani ke komunálním volbám
Jiří Šlégr a Michal Kasal také ještě jako sociální demokraté na kampani ke komunálním volbám | Foto: Ludvík Hradilek

Nikam nejdeme

Odmítnutí na Ústecku přišlo i od zástupců regionů, které nepatří k tradičním spojencům současného krajského vedení ČSSD v čele s ústeckým Arno Fišerou.

"Žádné takové rozhodnutí jsem nepřijal," reagoval na dotaz Aktuálně.cz, zda se chystá opustit sociální demokracii a následovat svého expředsedu například zástupce lounského okresu v krajském zastupitelstvu Aleš Kassal.

"Byl jsem zvolen za ČSSD a budu se snažit naplnit mandát za tuto politickou stranu," přidal další sociálnědemokratický zastupitel Jan Čermák.

Z průzkumu také vyplývá, že Jiřímu Paroubkovi se podle všeho nepodařilo ulovit krajské hlasy ani z Teplic, domovské organizace Petra Bendy. "V žádném případě," říká v tomto duchu na dotaz Aktuálně.cz zastupitel za Teplice Zdeněk Lavička. Stejně se vyjádřila i jeho kolegyně Dagmar Waicová.

Až přijdou volby

Krajská radní Jana Ryšánková, která stála v ČSSD na Ústecku proti bývalému bendovskému křídlu, však upozorňuje, že dnešní postoje sociálních demokratů se mohou pod tlakem času a politického vývoje změnit. 

"Je otázka, jak se kdo zachová, až se bude sestavovat krajská kandidátka a někdo se na ní nevejde," podotkla v souvislosti s případnými odchody Ryšánková.

Se dvěma zastupiteli však už může Jiří Paroubek počítat na teplické radnici, kde se kromě Bendy k nové straně LEV21 přidal i lídr zdejší komunální kandidátky ČSSD Michal Kasal.

Ze sociální demokracie vystoupil minulý pátek, v sobotu pak ohlásil, že je jedním z členů přípravného výboru nové partaje.

"Zatím o nikom dalším nevím, s kolegy jsem ještě nemluvil," řekl Aktuálně.cz.

Vladimír Dryml uvažuje o přestupu. Nelíbí se mu způsob práce nového vedení ČSSD
Vladimír Dryml uvažuje o přestupu. Nelíbí se mu způsob práce nového vedení ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Dryml váhá

"Nalomený" senátor Dryml zatím říká, že bude záležet, jakým směrem se bude dál vyvíjet dění v sociální demokracii.

Se současným vedením je hrubě nespokojen, zejména proto, že se cítí být kolegy omezován v boji za program ČSSD. "Říkají mi, abych nevystupoval tak, jak si myslím, že by měla sociální demokracie vystupovat," přiblížil.

Čistě teoreticky je pak otevřena možnost spolupráce i s "odpadlíkem" vládních Věcí veřejných Jaroslavem Škárkou.

Ten Aktuálně.cz řekl, že je ochoten spolupracovat s jakoukoli demokratickou, ale zatím jen ve formě podpory či nepodpory jednotlivých zákonů vycházejících z programu, za který se do sněmovny dostal.

"Nějaké vstupování není na pořadu dnů, týdnů ani měsíců. Zatím si užívám poslanecké svobody," komentoval spekulace o svém angažmá v Paroubkově nové straně. 

"Ještě jsem nečetl ani jejich program," dodal s tím, že jeho obsah bude pro jeho rozhodování klíčový.

 

Právě se děje

Další zprávy