ČSSD: Východiskem z vládní krize jsou předčasné volby

ČTK ČTK
5. 9. 2012 16:02
Nové volby do sněmovny by se podle ČSSD měly konat spolu s volbou prezidenta
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté považují za jediné východisko z vládní krize předčasné volby do Poslanecké sněmovny, které by se konaly začátkem příštího roku spolu s přímou volbou prezidenta.

"ČSSD o tom chce s koaličními stranami jednat," řekl předseda strany Bohuslav Sobotka. Vládní koalice se podle něj zcela vyčerpala a mocenské spory uvnitř ODS paralyzují její činnost.

Spojení daňových změn s důvěrou vládě, které po rebelii několika poslanců ODS kabinet Petra Nečase (ODS) chystá, není podle Sobotky řešením. "Pokud si ČSSD udrží většinu v Senátu, vládní návrh na zvýšení DPH totiž znovu odmítne," uvedl.

"I kdyby tady (ve sněmovně) prošel prostou většinou, my ho chceme vetovat. A koalice by musela dát dohromady 101 hlas. Nečasova vláda přežívá od jedné krize ke druhé, není možné, aby ČR byla rukojmím mocenské rvačky, ke které dochází uprostřed ODS," uvedl opoziční lídr.

Jediným "slušným" východiskem jsou proto podle něj předčasné volby do sněmovny.

Opoziční pokus o vyslovení nedůvěry vládě v příštích měsících nevyloučil, ČSSD ale prý počká na to, jak dopadne test vládní důvěry spojený s hlasováním o stabilizačním balíčku, který obsahuje i daňové změny.

Sobotka: Referendem o vládě budou podzimní krajské volby

"V případě dosažení dohody s vládními stranami o nových volbách si ČSSD dokáže představit kooperaci na přípravě státního rozpočtu pro příští rok," vysvětlil Sobotka.

Vláda by ale zřejmě nemohla počítat s hlasy ČSSD při jeho schvalování a sociální demokraté by si také vyhradili právo do takto sestaveného rozpočtu zasáhnout v případě, že by se po předčasných volbách ujali vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy