ČSSD vybere šéfa klubu. Ve hře je Váňa nebo Sklenák

ČTK Domácí ČTK, Domácí
18. 11. 2013 15:42
Strana hledá náhradu za Jeronýma Tejce, který na post rezignoval.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociálnědemokratičtí poslanci si v úterý po odstupujícím Jeronýmu Tejcovi zvolí nového předsedu svého klubu.

Mohl by se jím stát stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák, který zatím podle dostupných informací nemá protikandidáta. Kandidaturu ale ještě zvažuje někdejší místopředseda klubu Roman Váňa.

"Ano, ano, platí to," potvrdil svou kandidaturu Sklenák, který prý v hovorech s kolegy v poslaneckém klubu nezaznamenal, že by měl kandidovat ještě někdo další.

To se ale ještě může změnit, v úterý dopoledne se totiž po schůzce s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou chce definitivně rozhodnout Váňa. "Já bych do toho šel, podporu mám, ale samozřejmě důležitý je názor předsedy," nechal se slyšet.

Dosavadní šéf klubu Tejc, který stejnou pozici zastával i v minulém volebním období, se na funkci rozhodl rezignovat po aféře okolo takzvaného lánského puče a dá ji k dispozici právě v úterý.

V říjnové volbě, ještě než vypukla aféra naplno, získal hlasy 30 z celkem 50 poslanců strany. Jeho protikandidát Jan Hamáček tehdy ve druhém kole hlasování obdržel 16 hlasů.

Ani Tejc, ani Hamáček se ale již o funkci znovu ucházet nechtějí. "Pokud bych kandidoval znovu na předsedu, tak bych to považoval za určitý trik, a toho se určitě dopouštět nebudu," řekl Tejc, který má na základě diskusí s kolegy dojem, že by v případě své kandidatury mohl pozici s velkou pravděpodobností obhájit.

"Nebudu kandidovat ani na pozici místopředsedy, jednoduše proto, že pokud člověk odchází, tak má odejít úplně, a myslím si, že by to nepřidávalo autoritě nového předsedy, pokud bych z pozice místopředsedy zasahoval do vedení klubu," uvedl také Tejc.

Zatím prý oficiálně neslyšel jméno jiného kandidáta než Sklenáka, kterého považuje za vhodného adepta na funkci.

Volba místopředsedů není jistá

Pokud se Sklenák stane předsedou klubu, rád by byl spojnicí mezi příští vládou a poslanci. "Pokud předpokládáme, že sociální demokracie bude vládní strana, tak jedním z hlavních úkolů předsedy klubu je, aby zajistil to, aby ta vláda, premiér se mohli na svůj poslanecký klub spolehnout, aby ten klub fungoval aktivně a bezproblémově," uvedl Sklenák, který chce zároveň poslancům dát dostatečnou možnost projevit své postoje a názory.

Zda se v úterý budou volit i noví místopředsedové klubu, zatím podle Sklenáka není zcela jasné, bude záležet na dohodě poslanců. Každopádně by byl rád, aby vedení klubu, v němž by podle něj měli usednout více než dva místopředsedové, bylo kompletní při zahájení jednání Sněmovny v příštím týdnu.

Zkušenosti s místopředsednickým postem vedle Váni, který by o něj stál v případě, že nebude předsedou klubu, má třeba také Václav Votava.

V úterý budou zasedat i další poslanecké kluby. Například členové TOP 09 a Starostů by měli vybrat kandidáta na místopředsedu Sněmovny, patrně to bude exministr financí Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy