ČSSD válcuje protivníky, nyní by získala 81 poslanců

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
18. 11. 2010 14:20
Spolu s komunisty by ČSSD měla ve sněmovně většinu 104 hlasů
Úřadující předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka
Úřadující předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ČSSD v popularitě u voličů o několik délek odskočila ostatním politickým soupeřům. Po drtivém vítězství v senátních volbách by nyní vyhrála i volby do sněmovny.

Pokud by se volby konaly nyní, získala by podle přepočtu agentury STEM ve dvousetčlenné sněmovně ČSSD 81 křesel. Druzí by skončili s velkým rozdílem občanští demokraté, kterým by připadlo 48 křesel.

Současná vládní koalice by většinu v dolní komoře parlamentu neudržela. TOP 09, Věci veřejné a ODS by dohromady měly jen 96 hlasů.

Většina pro levici

Zbylé 104 hlasy by naopak zajistily většinu levicové koalici ČSSD s komunisty.

"TOP 09 si polepšila a potvrzuje své třetí místo. Upevnit své postavení se naopak nedaří Věcem veřejným. Jejich podpora vykazuje
soustavný klesající trend," popisují data získaná z čerstvého průzkumu analytici STEM.

Znovu se také potvrdil trend, kdy velké strany získávají na úkor malých i neparlamentních stran. Výjimkou jsou lidovci, kteří po úspěchu v krajských a senátních volbách posílili na 4 procenta a ocitli se tak v rámci možné statistické chyby na hranici potřebné pro vstup do sněmovny.

Lidovci na prahu sněmovny

"Data naznačují, že ČSSD mohla oslovit i část příznivců KSČM. ODS patrně zastavila trend odlivu příznivců a upevňuje své postavení," uzavírá STEM.

Voleb by se podle svého vyjádření zúčastnilo 60 % občanů, 19 % svou účast jasně odmítá, nerozhodnuto je 21 % obyvatel České republiky.

Citovaný výzkum STEM provedl metodou kvótního výběru ve dnech 1. - 8. listopadu 2010 na souboru 1255 respondentů reprezentujících voliče ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy