ČSSD váhá, zda chce, aby pacienti platili za jídlo

Martina Machová Martina Machová
10. 12. 2011 12:57
Ve hře jsou tři varianty - neplatit vůbec, nebo připlatit si za jídlo 60 či 100 korun
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté dál tápou, zda nechat pacienty platit v nemocnicích za jídlo.

Na svém sobotním jednání širšího vedení strany, takzvaného ústředního výkonného výboru, sice rozhodli, že nezmění názor na poplatky u lékaře a i do budoucna se budou stavět proti nim, nicméně dál zvažují, zda přeci jen nezavést stravné v nemocnicích.

A to tak, jak navrhuje stínový ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath.

Ve hře jsou tři varianty - buď platbu pacientů za jídlo zcela z programu sociální demokracie vypustit, zpoplatnit jej 60 nebo 100 korunami. Další věcí, kterou socialisté v souvislosti se stravném řeší, je, zda platby zastropovat a na jaké hranici.

Deníku Aktuálně to potvrdil zdroj z jednání. Na tiskové konferenci to posléze potvrdil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Sám osobně jsem proti jakýmkoli poplatkům ve zdravotnictví," dodal.

Původní návrh předložený straníkům zněl 60 korun za nejvýše 60 dní v roce. V současnosti přitom vláda prosadila poplatek za pobyt v nemocnici ve výši 100 korun.

Socialisté se již na své programové konferenci v listopadu nemohli shodnout, zda placení za jídlo v nemocnicích podpořit, nebo nikoli. Rozhodnutí odložili právě na tuto sobotu a nyní jej opět přesunuli. Tentokrát na březen příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy