ČSSD v Praze si zvolila Hulinského, za šéfa chce Haška

Martina Machová Martina Machová
8. 1. 2011 16:08
Hulinský získal 104 hlasy, Dienstbier 48
Foto: Martina Machová

Praha - Sociální demokraté v Praze zvolili nového předsedu. Stal se jím znovu pražský zastupitel a poslanec Petr Hulinský. Delegáti mu dali 104 hlasů.

Jeho protikandidát Jiří Dienstbier neuspěl, získal si přízeň 48 kandidátů. První náměstek pražského primátora Karel Březina svou kandidaturu stáhl, přestože během oblastních konferencí získal rovněž oficiální nominaci.

"Je to závazek k prosazování volebního programu a inspirace k další práci pro hlavní město Prahu," řekl krátce pro svém znovuzvolení Hulinský.

Poražený volební lídr strany Jiří Dienstbier mladší nebyl ze svého výsledku zklamán. "Vítězství to nebylo, na druhou stranu v atmosféře, která v posledních dvou měsících panovala v pražské sociální demokracii, si myslím, že zhruba třicet procent delegátů, kteří mne volili a podpořili moje názory a představy, jak by se ČSSD měla chovat, není zanedbatelný výsledek," komentoval získanou podporu Dienstbier.

"Svědčí to o tom, že má smysl tuto debatu vést dál a z tohoto hlediska považuju tento výsledek za velmi solidní," dodal.

Jiří Dienstbier posléze nevyloučil, že by se mohl ucházet o post místopředsedy celé ČSSD. "Uvažuji o tom, ale zatím jsem se nerozhodl," řekl Aktuálne.cz.

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka na konferenci v Praze
Michal Hašek a Bohuslav Sobotka na konferenci v Praze | Foto: Martina Machová

Za šéfa ČSSD chceme Haška

Delegáti pražského sněmu podpořili na funkci předsedy celé sociální demokracie Michala Haška. Ten od nich získal 97 hlasů, zatímco úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pouze padesát. Oba uchazeči o předsednický post se jednání pražských delegátů účastnili.

Vítězství Haška se očekávalo, za jeho kandidaturu se postavil staronový předseda pražské organizace Petr Hulinský.

Hulinský: Koalice s ODS je plus

Jako jeden z prvních bodů na konferenci, která od rána probíhá v pražských Strašnicích, vyslechli delegáti zprávu předsedy Petra Hulinského, který svou pozici nakonec obhájil. "Z mého pohledu to byl velmi slabý projev, ale k vítězství Hulinskému pomohly zákulisní dohody," glosoval výsledek pro Aktuálně.cz  jeden z delegátů v sále.

Hulinský obhajoval současné rozložení sil v městské radě, kterou ovládli právě sociání demokraté spolu s ODS. Podle něj je vyjednání koalice s ODS na pražské radnici zcela zásadní úspěch.

"I když i tento výsledek je někdy v našich řadách zpochybňován, považuji jej za historický průlom v prosazování politiky ČSSD ve vedení hlavního města," napsal ve svém hodnocení Hulinský

"Nikdy předtím - i když jsme již byli v koalicích - jsme nedokázali tak zásadním způsobem prosadit svůj volební program. Nikdy předtím jsme také neměli rozhodující vliv na vedení města, nikdy předtím jsme neměli v Radě takové zastoupení, jaké máme v současné koalici," obhajuje vznik koalice její hlavní architekt.

Hulinský proti TOP 09

Hulinský dále interpretoval vlnu odporu proti koalici jako pouhou reakci voličů TOP 09, podporovanou částí médií, která skrytě či otevřeně podporuje TOP 09. Ta, i když v Praze vyhrála, skončila v opozici.

Proti Hulinskému v boji o předsedu pražské ČSSD se postavil i odstavený lídr oranžové kandidátky na pražský magistrát Jiří Dienstbier ml., který velkou koalici odmítl a veřejně kritizoval.

Právě těmito názory chtěl přesvědčit straníky, aby jej poslali do čela pražské ČSSD, ale přesvědčil jen 48 z nich.

 

Právě se děje

Další zprávy