ČSSD v Mostě vzdoruje Sobotkovi. Sporné plakáty nezmizí

Martina Machová Martina Machová
17. 9. 2010 18:45
Mostecká ČSSD původně ustoupila po debatě s grémiem strany. Teď zase trucuje
Foto: Petr Protivánek

Praha/Most - Předvolební billboardy ČSSD s heslem o "národnostní většině" z Mostu nezmizí.

Severočeská organizace strany po tlaku vedení ČSSD ještě dnes dopoledne tvrdila, že kampaň změní. Nyní si to opět rozmyslela. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil sociálnědemokratický poslanec z Mostu Josef Tancoš.

Přitom právě on ještě dopoledne tvrdil, že vyjdou Mostečtí grémiu strany vstříc.

"Gremium nám doporučilo, abychom text stáhli s tím, že poukazovali na to, že je nevhodný. My se o tom ještě dnes budeme radit, jak jej zlepšit a změníme ho, nicméně v tématu budeme dále pokračovat," řekl.

Navečer pak už hovořil jinak. "Poradili jsme se a rozhodně v kampani budeme pokračovat tak, jak je naplánovaná. Žádný plakát nestáhneme," řekl deníku Aktuálně.cz

Sporný billboard s mosteckým lídrem Karlem Novotným nese heslo: "Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla."

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mostecké organizaci nejprve doporučil, aby plakáty stáhla.

Když severočeši neuposlechli, pozvalo si je grémium na tento pátek na jednání do Prahy.

Odstraňovat příčiny

Grémium v pátek opět požádalo místní organizaci ČSSD v Mostě, aby ve volební kampani používání hesla ukončila.

"Jeho interpretace může celostátně poškodit dobrou pověst sociální demokracie," řekl na tiskové konferenci po jednání špiček ČSSD Sobotka.

Vedle toho vedení sociální demokracie vydalo prohlášení, že ČSSD je zásadně proti vytváření volebních terčů z menšin či bezdomovců, ať by pocházelo z jakékoli strany.

"V prvé řadě bychom se měli ptát, kde a proč takové problémy vznikají a začít odstraňovat příčiny," argumentuje vedení ČSSD. Rychlá reakce na kontroverzní billboard silně kontrastuje se způsobem, jaký se vedení sociální demokracie postavilo k jiné aféře, rovněž ze severočeské ČSSD.

Kdo je zodpovědný

Deník Aktuálně.cz v minulých dnech popsal případ náboru do strany za marihuanu. Zde se ovšem vedení sociální demokracie rozhodla vyčkat rozhodnutí policie a na půdě Lidového domu praktiky "náborářů" s vedením severočeské ČSSD dosud neřešila.

Podle úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky se dostatečně k případu vyjádřila prohlášením, že podobné praktiky socialisté odsuzují.

"V kauze mosteckého billboardu je věc doličná jasná. Je to text, o kterém si dovedeme představit, jak to působí. Je pak jednoduché sednout si s těmi, koho se to týká, a hledat společné řešení. V druhém případě to není přehledné, kdo je za to odpovědný," dodal místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

 

Právě se děje

Další zprávy