ČSSD udělá inventuru členů v Paroubkově kraji

Martina Machová Martina Machová
13. 7. 2010 18:15
Je to reakce na černé duše ve straně
Foto: Martina Machová

Ústí nad Labem - Bolavé místo sociálních demokratů - volební kraj jejich někdejšího superlídra Jiřího Paroubka - přistoupil k dosud nejradikálnějšímu kroku, jak se očistit od nálepky politických velrybářů.

Tento termín se ujal jako označení pro organizátory účelových náborů, které slouží pro mocenské hry uvnitř strany.

Špičky severočeské ČSSD se rozhodly, že přeregistrují všechny členy sociální demokracie v litoměřickém okrese. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil předseda krajské organizace a Petr Benda.

"Byl to návrh ústřední kontrolní komise a krajské kontrolní komise a jejich předsedů. Myslím, že je to demokratické řešení a jsem přesvědčen, že to v tam tu situaci vyřeší a zklidní se tam emoce," dodal. 

Usnesení krajských lídrů ještě musí stvrdit vedení strany. 

 

Nábor v Litoměřicích

Přestože Petr Benda nechtěl rozvádět, proč se severočeské vedení rozhodlo k tak radikálnímu kroku, několik stranických funkcionářů pod slibem anonymity potvrdilo, že to je reakce na pokus o účelový nábor členů v místní stranické buňce v Litoměřicích, o kterém Aktuálně.cz informovalo a který se odehrál krátce po sněmovních volbách. 

Podle straníků se jednalo o pokus upevnit právě pozici předsedy Petra Bendy poté, co jeho ČSSD neuspěla ve volbách a Bendův spojenec Jiří Paroubek rezignoval na post předsedy strany.

Pokud by totiž blízký přítel expředsedy ČSSD získal dostatečnou sílu v severočeské členské základně, ovládl by kraj a byl by takřka neodvolatelný. Benda však podobné spekulace odmítá.

Nejzazší řešení

Kompletní přeregistrace členské základny přitom patří k nejzazším řešením vnitrostranických problémů a obecně k nim strany přistupují jen sporadicky.

Znamená to, že každý člen musí osobně přijít před partajní kontrolory se stranickou knížkou a doložit, že má zájem dál v politice působit. Kdo se nedostaví, je automaticky vyloučen. Právě adresnost má odradit takzvané černé duše, tedy osoby, které ve straně fungují jen jako "hlasovací mašiny" pro vnitrostranické mocenské hry.

 

Právě se děje

Další zprávy