ČSSD tlačí na předčasné volby. Chce vládnout příští rok

Petr Holub, Martina Macková
29. 11. 2008 12:15
Paroubek se nespolehne na Zemana, ale na koaliční rebelství
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dva scénáře pro další rok ČSSD - dohoda s ODS, nebo předčasné volby? Vedení strany chce dát přednost vlastnímu vládnutí.

I když to Jiří Paroubek ještě nedal premiéru Mirku Topolánkovi na vědomí, nabídka křesla předsedy sněmovny pro české předsednictví ho na jednu stranu velmi těší. Ale vidina vyššího postu je pro ČSSD na dosah.

"Koaliční vláda již neexistuje," prohlásil Jiří Paroubek.

Nebude rozpočet? Pak volby

Vládní koalice je nyní ve sněmovně oslabená jako nikdy předtím. Klub "přeběhlíků" se neustále rozrůstá o koaliční poslance, kteří vypověděli poslušnost. Naposled do něj vstoupily dvě poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová.

A je jen otázkou času, kdy k nim přibude další "rebel" Vlastimil Tlustý.

Navíc po oznámení, že Václav Klaus hodlá podpořit založení nové strany a premiér Topolánek bude na kongresu trvat na ratifikaci Lisabonské smlouvy, další poslanci ODS naznačují, že přemýšlí rovnou o odchodu ze strany.

Koalice tak nemá ani s pomocí dvou až tří bývalých sociálnědemokratických poslanců dost hlasů na prosazení důležitých zákonů. O tom, že bude mít problém se schválením rozpočtu, se už nespekuluje, ale mluví nahlas.

Zdeněk Škromach
Zdeněk Škromach | Foto: Ludvík Hradilek

A to by znamenalo jasný signál k volbám. Bez ohledu na plánovanou dohodu o předsednictví.

"Ty dohody k předsednictví jsou jen za předpokladu, že je vláda schopná kontrolovat většinu v poslanecké sněmovně. Pokud toho není schopná, bylo by konstruktivní jednat o předčasných volbách na podzim," řekl Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Mít většinu znamená dnes především prosadit rozpočet. "Rozpočet dělá vládu vládou. Jinak je pro srandu králíkům. Záleží na tom, jak se konsoliduje," říká. ČSSD navíc říká, že podpoří rozpočet jen jako součást dohody o toleranci.

Škromach zároveň nevylučuje, že se ČSSD pokusí vyslovit vládě nedůvěru i bez ohledu na rozpočet. To nedávno řekl jasně také Jiří Paroubek v online rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

Nebudeme chtít a mimořádné schůze neprojdou

O vyvolání nedůvěry se ČSSD pokusila už několikrát, zatím neúspěšně.

Testovat svoji sílu může už na tom, zda bude koalice schopná prosadit program mimořádných předvánočních schůzí. Na příští úterý a středu je navrhuje ODS. Tento týden ale díky hlasům opozice a rebelů už program řádné schůze neprošel a ta se nakonec nekonala.

Druhý muž ČSSD Bohuslav Sobotka jasně říká: "ODS se na nás neobrátila s žádostí o podporu svých mimořádných schůzí."

Místopředseda a hejtman - Bohuslav Sobotka a Michal Hašek
Místopředseda a hejtman - Bohuslav Sobotka a Michal Hašek | Foto: Ludvík Hradilek

"Je to jasná nekomunikace, Topolánkův kabinet si myslí, že všechno převálcuje, ale bude muset vyjednávat a o něco i požádat," říká také senátor a další místopředseda ČSSD Petr Vícha.

ČSSD navíc sbírá podpisy, aby mohla vyvolat svoji mimořádnou schůzi, na níž by se schválila evropská Lisabonská smlouva. Zatímco ji navrhují i koaliční zelení a lidovci, tak socialisté si řekli: Vystačíme si sami.

"Nevylučujeme, že navrhneme vlastní schůzi pro ratifikaci Lisabonské smlouvy. ODS ji ve svých návrzích neuvedla, tak je řada na sociálních demokratech. K podpoře smlouvy máme dostatek poslanců, nečekám, že zelení nebo lidovci budou proti," potvrzuje rostoucí sebevědomí socialistů Sobotka.

Volby už v červnu

ČSSD mluví o předčasných volbách, na kterých by se mohla dohodnout s Mirkem Topolánkem, jako o pravděpodobné možnosti.

Situace v ODS se hrotí a Topolánek není schopen dnes garantovat ani hlasy pro schválení zdravotní reformy, ani pro změny daní, tedy hlavní pilíře programu.

"Tato vláda již nemá většinu, není schopna plnit své programové prohlášení a její existence je dnes založena pouze na neschopnosti premiéra si tento fakt přiznat," uvedl dokonce Jiří Paroubek.

Zatímco ještě před podzimními krajskými volbami opozice nepřipouštěla jiný termín než v červnu, dnes jsou na to dva názory. Socialisté si také víc věří. Průzkumy jim ukazují stabilní vysoký náskok u voličů.

"Společné evropské a parlamentní volby by byly ideální v červnu, také by se šetřily peníze daňových poplatníků," říkají jasně sociální demokraté.

"Z hlediska našeho předsednictví a evropských voleb by tak ostré parlamentní volby měly být spíš zvlášť," míní Škromach. "Půl roku se teď nebude nic dít kvůli našemu předsednictví," dodává senátor Vícha.

Paroubek ale trvá na tom, že ČSSD chce volby v červnu. "Je třeba, aby premiér začal jednat o předčasných volbách, nejlépe v termínu voleb do Evropského parlamentu," uvedl v reakci na nápad místopředsedy ODS Pavla Béma vytvořit menšinovou vládu ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy