ČSSD testovala VV, zda pustí Zaorálka do čela sněmovny

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
10. 6. 2010 21:01
ČSSD navrhla zrušit zdravotní poplatky a vyzvala VV, aby hlasovaly s ní
Úřadující předseda ČSSD
Úřadující předseda ČSSD | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanci se ještě ani nesešli na své první schůzi a už létají ze všech stran návrhy zákonů - a to i ústavních.

Zatímco ráno strany formující se koalice oznámili, že co nejrychleji předloží ústavní zákon na přímou volbu prezidenta republiky, odpoledne po jednání svého klubu přišla s tímtéž nápadem i ČSSD.

Když oni, i my!

Možná budoucí koalice ráno připustila, že o detailech teprve bude jednat. ČSSD naproti tomu oprášila svůj návrh z předchozího volebního období, o kterém sněmovna hlasovala pouhý den před volbami a neschválila jej.

"Já jsem rád, že ODS změnila názor na přímou volbu prezidenta," prohlásil poslanec ČSSD Jeroným Tejc. "Doufám, že teď svůj názor vyjádří hlasováním."

ČSSD navrhuje dvoukolový systém tak, že pokud by prezident nebyl zvolen hned v prvním kole nadpoloviční většinou zúčastněných voličů, postoupili by do druhého kola dva nejúspěšnější - tedy stejný systém, jako při volbě senátorů.

Zároveň návrh upřesňuje podmínky, za kterých by bylo možné prezidenta odvolat - např. kvůli porušení ústavního pořádku. Na základě žaloby sněmovny by o tom rozhodoval Ústavní soud. Odvolat by prezidenta mohli i voliči - a to lidovým hlasováním na základě návrhu sněmovny i Senátu.

Oba tábory se tak předhánějí, kdo dřív předloží návrh na přímou volbu. Podle průzkumů si ji dlouhodobě přeje většina občanů. Z možného koaličního tábora ji co nejrychleji prosazují zejména Věci veřejné - rády by to stihly ještě do komunálních voleb na podzim.

Výzva pro VV: Hlasujte s námi!

ČSSD také okamžitě vyzvala Věci veřejné jako "stranu přímé demokracie", aby hlasovaly pro návrhy sociálních demokratů. Zároveň popírají, že jejich cílem je torpédovat koaliční jednání.

"Jestliže jsou v Poslanecké sněmovně strany, které deklarovaly podobné závazky, jako jsou například Věci veřejné, pak je to dodatečný argument, abychom tyto naše návrhy předložili," prohlásil úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka. "Chceme ten návrh schválit a je jedno, kdo pro něj bude hlasovat."

Zároveň ovšem vyzvali VV, aby hlasovali i pro další předkládaný návrh: zrušit všechny zdravotnické poplatky.

"Vyzkoušíme pravdivost předvolebního programu a slibů Věcí veřejných," prohlásil David Rath. "Ve svém programu mají také zrušení poplatků. Takže máme velkého spojence."

Právě poplatky by ale byly klínem mezi trojkoalici: ODS a TOP 09 by na zrušení poplatků nepřistoupily.

Do čela sněmovny Zaorálka?

Zároveň chce ČSSD vyvolat jednání o předsedovi Poslanecké sněmovny. Zatímco strany možné trojkoalice už daly najevo, že předseda dolní komory by měl reprezentovat sněmovní většinu, ČSSD trvá na své nominaci.

"Máme na to jako vítězná strana legitimní nárok," prohlásil Sobotka.

Sociální demokraté budou na tuto funkci prosazovat Lubomíra Zaorálka.

"Takže se nebudeme bavit jenom o nároku, ale už o konkrétním jménu," prohlásil Sobotka.

Bohuslav Sobotka upřesnil, že by tuto otázku rádi probrali s vytvářející se trojkoalicí už příští týden.

Zaorálkovu nominaci ale okamžitě odmítly Věci veřejné.

"Radek John vyhlásil konec studené války, konec slovních přestřelek a napadání mezi stranami. A právě pan Zaorálek je ten, kdo neustále v médiích útočí na své politické konkurenty a tu válku vede dál," prohlásil člen vyjednávacího týmu VV Vít Bárta. "Toto jméno je signálem, že sociální demokracie post předsedy Poslanecké sněmovny nezíská.

 

Právě se děje

Další zprávy