ČSSD stojí za Švejnarem, lidovci podporu nevyslovili

Jakub Antoš
14. 12. 2007 18:18
Švejnar v pátek oznámil, že chce být prezidentem
Jan Švejnar na klubu KDU-ČSL.
Jan Švejnar na klubu KDU-ČSL. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vyzyvatel stávajícího prezidenta Václava Klause ekonom Jan Švejnar získal očekávanou podporu sociálních demokratů. Lidovci ho naopak v současné době výslovně podpořit odmítli.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na páteční podvečerní tiskové konferenci oznámil, že předsednictvo ČSSD podporuje Švejnara a vyzývá své poslance, aby nevolili Václava Klause.

KDU-ČSL naopak na jednání celostátní konference neschválila návrh na podporu Švejnara.

"Jestli se neshodneme, nebudeme hrát komedii," řekl po jednání předseda lidovců Jiří Čunek k vývoji postoje strany ke kandidatuře Jana Švejnara. Pokud by se strana nedokázala shodnout, nebude vydávat stanovisko, které by následně mohlo být v rozporu s hlasováním jednotlivých lidoveckých zákonodárců, dodal Čunek.

Švejnar vyhlásil kandidaturu

Návrh usnesení o podpoře Jana Švejnara podal člen nejužšího vedení KDU-ČSL David Macek.

Delegáti celostátní konference hlasovali nejen o usnesení, které mělo doporučit lidoveckým zákonodárcům zvednout ruku pro Jana Švejnara, ale i o dalších.

Obdobné znění mělo i druhé projednávané usnesení. Jen šlo o doporučení volit stávajícího prezidenta Václava Klause. Mezi návrhy bylo také usnesení vítající v pátek oznámenou kandidaturu ekonoma Jana Švejnara na post prezidenta republiky. Ani jeden návrh neprošel.

Švejnar oznámil svůj úmysl kandidovat v pátek dopoledne. "Na základě konzultací s politickými silami vyhlašuji kandidaturu na úřad prezidenta. V nadcházející volbě chci nabídnout reálnou alternativu k obsahu i stylu výkonu této funkce," oznámil na tiskové konferenci v sídle jím řízené akademie CERGE Švejnar.

Stručně představil i své prezidentské priority.

Jan Švejnar právě oznamuje, že přijme kandidaturu na prezidenta.
Jan Švejnar právě oznamuje, že přijme kandidaturu na prezidenta. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Stávající hlava státu Václav Klaus, který už má nominaci odevzdanou a za kterým stojí pevně ODS, jeho oznámení přivítal. "Všechno je rázem jasnější a celá prezidentská volba dostává jasnější kontury, jasnější struktury. Myslím, že to bylo potřeba. Nyní je to v rukou 281 volitelů a do těch rukou to také patří," vzkázal prostřednictvím České televize z pracovní návštěvy ve Vídni.


>

 

Právě se děje

Další zprávy