ČSSD stáhla z webu fotky odpůrců. Čeká na verdikt úřadu

Zpravodajská směna
11. 3. 2010 11:45
Lidé v sociálních sítích zatím ČSSD posílají snímky se zdviženým prostředníkem
Mítink ČSSD v Mostě. Tady se neprotestovalo.
Mítink ČSSD v Mostě. Tady se neprotestovalo. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jen několik dní vydržely na webu sociálních demokratů fotografie lidí, kteří hlasitě demonstrovali na mítincích ČSSD. Dnes je strana stáhla.

Případem se totiž začal zabývat Úřad na ochranu osobních údajů. Jeho předseda Igor Němec už řekl, že politické strany by neměly zveřejňovat jejich fotografie lidí bez jejich souhlasu. Oficiální výsledek šetření by měl úřad oznámit do konce týdne.

"Pořízení fotografií vzniklo v situaci, kdy jsme měli důvodné obavy z napadání našich mítinků a představitelů. V diskusních skupinách na Facebooku se stále opakují výzvy k fyzickému napadání představitelů ČSSD kameny a dokonce zde hovoří o střílení," obhajuje zveřejnění snímků volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Zvednutý prostředníček

Uživatelé sociálních sítí mezitím začali sami své fotografie na adresu ČSSD posílat.

Na Facebooku získala zřejmě největší popularitu skupina Fotka pro Paroubka, ve které lidé nahrávají pro sociální demokraty snímky se zvednutým prostředníčkem. Během dvou dnů se k ní připojilo téměř 35 tisíc lidí.

Sociální demokraté podle Tvrdíka fotografováním demonstrantů, kteří narušují jejich mítinky, jen napodobili to, co v minulé kampani udělala ODS.

"Fotografovala účastníky happeningu "Jachta pro Topolánka" a následně tyto fotografie zveřejňovala na svém webu včetně jmen účastníků," říká Tvrdík.

Předseda ODS Mirek Topolánek označil postup ČSSD za pokus o zastrašování oponentů. "Dnes se brání projevům verbálního nesouhlasu, bude chtít zítra kontrolovat Facebook a všechny internetové stránky, aby se tam náhodou neobjevila věta kritiky," uvedl předseda ODS.

Tip: Humor v kampani? Řádí strany i jejich voliči. Podívejte se:

 

Právě se děje

Další zprávy