ČSSD sebere Paroubkovi funkci. Msta, míní exšéf strany

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 2. 2012 14:03
Paroubek spolu s funkcí přijde o část platu. "Je to lidská ubohost," reaguje
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté chtějí sebrat svému někdejšímu šéfovi Jiřímu Paroubkovi funkci, kterou ve sněmovně získal ještě v barvách ČSSD.

Rozhodli se ho zbavit křesla místopředsedy rozpočtového výboru. Podle Paroubka je to "akt politické msty a lidské ubohosti".

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc sdělil, že sociální demokraté chtějí Paroubka ve výboru vystřídat poslancem Jiřím Zemánkem.

Pokud tomuto návrhu sněmovna vyhoví, bude se řešit otázka místopředsednické funkce a kandidátem na ni prý může být kterýkoliv sociálnědemokratický člen výboru.

Odpadlíka se zbaví i ODS

Dalším místopředsedou rozpočtového výboru, který se rozešel se svojí stranou, je dřívější daňový odborník ODS Michal Doktor. Ze strany vystoupil loni v listopadu na protest proti tomu, že se ministrem průmyslu stal náměstek jihočeského hejtmana Martin Kuba.

Doktor v úterý řekl, že i on má být společně s Paroubkem odvolán z funkce místopředsedy výboru, a to na plánované schůzi výboru 29. února.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura potvrdil, že Doktora v rozpočtovém výboru má nahradit poslanec Radim Jirout. "Na začátku byla domluva o poměrném zastoupení stran ve výborech. Jako ODS máme mít v rozpočtovém výboru osm poslanců. V této chvíli máme sedm," podotkl.

"Nikoli náhodou budou o těchto změnách hlasovat průniky stejných podmnožin rozpočtového výboru sociální demokracie a ODS. Oni se navzájem podpoří ve svých zájmech," řekl Doktor.

Michal Doktor
Michal Doktor | Foto: ČTK

Někdejší předseda ČSSD a premiér Paroubek stranu opustil na podzim loňského roku, později se stal lídrem NS-LEV 21. 

V úterý připomněl, že už v minulosti prohlašoval, že svou funkci ve výboru opustí dobrovolně a okamžitě, pokud za něj bude nalezena adekvátní náhrada.

"Myslím totiž, že jako bývalý premiér a ministr, ale také jako dlouholetý náměstek primátora pro finance, mám k problematice státního rozpočtu, a fiskální problematice vůbec, co říci," prohlásil Paroubek, pro kterého odchod ze sněmovní funkce znamená i snížení poslaneckého platu.

Myslel si prý, že mu společně s opoziční ČSSD jde o dobře odvedenou "práci pro občany".

Paroubek prý chápe, že ČSSD, která původně tvrdila, že jej nahrazovat nehodlá, o celé věci uvažuje jen ve stranicko-politických schématech, a proti návrhu na výměnu neprotestuje.

"Protestuji proti přístupu k celé této záležitosti ze strany ČSSD," prohlásil ale.

Jeho někdejší strana se prý podobně zachovala už před Vánoci, kdy navrhla společně s vládními Věcmi veřejnými "nebývalou změnu zasedacího pořádku v Poslanecké sněmovně", ačkoliv tvrdila, že se stejně jako VV chovat nebude.

"Tehdy představitelé ČSSD veřejně tvrdili, že naše přesazení do 'oslovské lavice' se mnou bylo dohodnuto. Toto mně ovšem bylo jen vrchnostensky nařízeno," upozornil Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy