ČSSD se zbavila Dienstbiera, jako vyjednavač skončil

Kateřina Eliášová
8. 11. 2010 19:54
Odvolání Dienstbiera ml. si přálo předsednictvo pražské ČSSD
Jiří Dienstbier příliš nahlas kritizoval ODS, se kterou se chce ČSSD v Praze spojit. Musel proto odejít
Jiří Dienstbier příliš nahlas kritizoval ODS, se kterou se chce ČSSD v Praze spojit. Musel proto odejít | Foto: Jan Langer

Praha - Hlavní volební tvář sociálních demokratů v Praze Jiří Dienstbier skončil ve vyjednávacím týmu.

Rezignaci podal na pondělním jednání zastupitelského klubu ČSSD.

"Reagoval jsem na argument svých kolegů, jak chci dál efektivně vyjednávat s ODS, když jsem proti tomuto spojenectví. Musel jsem uznat, že to nemá logiku, dál v týmu setrvávat," řekl Aktuálně.cz Dienstbier.

Už v pátek Dienstbierův odchod z týmu, který vyjednává koalici v hlavním městě, navrhli a odsouhlasili členové předsednictva pražské ČSSD.

Dienstbier proti ODS

Nesouhlas s Dienstbierovými názory projevovala členská základna ČSSD už delší dobu. Hned několik obvodních výborů jej usnesením vyzvalo, ať se zdrží svých negativních komentářů vůči ODS.

Jiří Dienstbier totiž odmítal myšlenku na povolební koalici ČSSD s občanskými demokraty, postavil na tom i svou kampaň. ČSSD v Praze letos v komunálních volbách skončila třetí za TOP 09 a ODS, ovšem s historicky nejlepším výsledkem.

Předsedu pražské ČSSD Petra Hulinského pojí s ODS dlouholeté přátelské vztahy a vazby
Předsedu pražské ČSSD Petra Hulinského pojí s ODS dlouholeté přátelské vztahy a vazby | Foto: Ondřej Besperát

Deník Aktuálně.cz už před čtrnácti dny přinesl informaci, že jednání v Praze směřuje spíše ke koalici ODS a ČSSD, než vítězné TOP 09 s ODS, ačkoliv to hlavní aktéři vyjednávání popírají. Jediným, kdo se postavil proti tomuto spojení, je právě Dienstbier.

Naopak zastupitelé Miroslav Poche nebo Karel Březina jsou pro takové povolební uspořádání. "Nemyslím si, že zvažováním koalice s ODS by bylo zradou na našich voličích. Naopak. Kdybychom se vzdali možnosti realizovat náš program, tak bychom postupovali proti zájmům všech, co nám dali důvěru," uvedl Poche pro Deník Referendum.

Sobotka jde s Dienstbierem

Dienstbierově snaze zabránit koalici ODS a ČSSD chtěl pomoci i úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. I on tvrdě u straníků narazil.

Na jednání předsednictva minulý pátek navrhl usnesení, ve kterém se pražským sociálním demokratům navrhuje hledat taková koaliční řešení, která vyloučí vliv zkorumpovaných struktur na pražském magistrátě na vedení města.

Méně diplomaticky řečeno: nespojujte se v Praze s ODS, která je zkorumpovaná. Vedení strany ale návrh odmítlo, většina se při hlasování zdržela.

 

Právě se děje

Další zprávy