ČSSD se pustila do Bendy. Nemá vést prestižní výbor

Martina Machová Michal Žák Martina Machová, Michal Žák
3. 11. 2009 14:08
Marek Benda má podle ČSSD složit kvůli právnické aféře sněmovní funkci
Marek Benda je právním expertem ODS. Teď má problém s titulem Judr.
Marek Benda je právním expertem ODS. Teď má problém s titulem Judr. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté požadují, aby poslanec ODS Marek Benda opustil post předsedy ústavně-právního výboru sněmovny.

Důvodem je fakt, že na právnické fakultě v Plzni neoprávněně získal titul JUDr.

Na to upozornila v neděli Česká televize s tím, že Benda získal magisterský i doktorský titul s jednou prací. V případě rigorózní práce ovšem nebyly splněny formální požadavky. Mimo jiné byla krátká.

"Vyzvali jsme pana poslance Bendu, aby rezignoval. Myslíme si, že je to nezbytné minimum," uvedl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Zároveň avizoval, že ČSSD nechce rušit dohody, kdy předsednické místo ve výboru náleží občanským demokratům.

Sociální demokraté rovněž potvrdili, že jejich požadavek na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ve věci plzeňské právnické fakulty trvá. Prosadit ji budou chtít ještě během aktuální schůze sněmovny.

Nový děkan právnické fakulty v Plzni a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil
Nový děkan právnické fakulty v Plzni a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil | Foto: Jan Langer

Proti Kopicové i Pospíšilovi

Socialisté v souvislosti s kauzou plzeňských práv kritizovali i ministryni školství Miroslavu Kopicovou a čerstvě zvoleného děkana fakulty a exministra Jiřího Pospíšila.

Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce bylo skandální, když Kopicová pohrozila zrušením školy, pokud nebude zvolen reformní děkan. A ani zvolení Pospíšila podle něj nepovede k vyřešení kauzy, ale spíš k jejímu "zametení pod koberec".

K podobné úvaze Tejce vede prý to, že oba "kopou za ODS". A nikdo tak prý nemůže doufat v to, že lídr kandidátky v jednom kraji bude nestranně prověřovat dvojku kandidátky v jiném kraji. Narážel tak na případ chomutovské primátorky Ivany Řápkové. I její studium v Plzni je totiž obestřeno pochybnostmi. Například prý má zapsány v indexu zkoušky, aniž by si na ni vyučující vzpomínali.

 

Právě se děje

Další zprávy