ČSSD se potřetí pokusí potopit vládu, sehnala podpisy

Domácí Domácí
13. 3. 2012 16:44
Sociální demokraté kritizují vládní škrty i aféru lídra VV Víta Bárty
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté splnili slib a sesbírali dostatek poslaneckých podpisů pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě.

Kabinet Petra Nečase se v tomto volebním období pokusí potopit už potřetí. Hlasování o nedůvěře by se na program sněmovny mělo dostat příští týden.

Tentokrát jsou hlavním důvodem plánované škrty, které nedávno představili ekonomičtí ministři.

Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky vláda rozpočtovou situaci nezvládá a umí jen škrtat a zvyšovat nepřímé daně.

"Je potřeba dát jasně najevo, že s takovou politikou vlády nesouhlasíme," zdůraznil Sobotka.

Spolu s ČSSD bude proti vládě hlasovat i někdejší poslanec VV Stanislav Huml, který nyní spolupracuje s opozicí.

Sociální demokraté ale také kritizují aféru nejmenší vládní strany - Věcí veřejných. Její lídr Vít Bárta stojí před soudem kvůli údajnému uplácení svých někdejších spolustraníků.

ČSSD však ani s podporou komunistů nemá dostatek hlasů, aby vládní trojkoalici přehlasovala.

Bohuslav Sobotka už před časem v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že vyzve Věci veřejné, aby opozici pomohly vládu svrhnout.

"Vyzveme poslance VV, aby se zachovali čestně a hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě," uvedl. "Uvidíme, zda opět nesklapnou podpatky a budou dělat to, co jim řekne Miroslav Kalousek," dodal.

"Česká republika je v nějaké ekonomické bouři a potýká se s vysokými vlnami, a opozice v té chvíli chce odstranit kapitána. Já opravdu nevím, která posádka lodi by uprostřed bouře řekla: 'vyhoďme kapitána, bude lépe'," komentoval v úterý opoziční snahu o svržení vlády předseda VV Radek John.

Poslanci VV podle něj dnes o hlasování o nedůvěře vládě ani nejednali, protože "je pro nás samozřejmé, že uprostřed bouře musí stát na lodi kapitán".

 

Právě se děje

Další zprávy