ČSSD se pokusí vyslovit nedůvěru Nečasově vládě

Domácí Domácí
15. 4. 2011 22:35
V online reportáži jsme sledovali páteční vývoj kolem krize kabinetu Nečase
Koaliční lídři u Václava Klause
Koaliční lídři u Václava Klause | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vnitrokoaliční půtky o další osud vlády Petra Nečase sice stále neberou konce, přesto ODS i Věci veřejné v pátek jasně naznačily, že prioritou pro ně i nadále zůstává setrvání ve společném vládním projektu.

Po pětihodinovém vyjednávacím maratonu poslaneckého klubu VV zaznělo, že strana podporuje premiéra v jeho boji o zachování vlády a chtějí prý zabránit vzniku velké koalice ODS a ČSSD.

Také nejužší vedení ODS rozhodlo, že chce pokračovat ve vládě i s Věcmi veřejnými. Po takřka dvouhodinovém pátečním jednání, které se utajovaně odehrálo v Kramářově vile, to prohlásil premiér a předseda ODS Petr Nečas.

"Občanští demokraté usilují o institucionální řešení současné politické krize a spolupráci všech tří dosavadních vládních stran," řekl premiér. Výsledkem by měl být dodatek koaliční smlouvy. Nic konkrétnějšího však ministerský předseda nesdělil.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odpoledne poznamenal, že jeho strana rozhodně nepodpoří vládu, ve které by ODS spoléhala na hlasy ČSSD.

Rozbuška Tluchoř

Přitom jen několik desítek minut předtím už tak vyostřenou situaci v koalici ještě více vyhrotil předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. V dramatickém projevu obvinil předsedu Věcí veřejných Radka Johna, že zneužívá policii k tomu, aby ho sledoval.

Tluchoř zároveň apeloval na prezidenta, aby Johna urychleně odvolal. Návrh na Johnův odchod z vlády je totiž mezi těmi, jejichž přijetí prezident zatím odkládá. John na Tluchořova slova reagoval, že jde o nehoráznou lež.

Na očekávaném jednání se sešel i klub poslanců Věcí veřejných a prezident Václav Klaus vyhověl žádosti předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a hodinu před polednem se sešli na Hradě. Sobotka po schůzce řekl, že jeho strana nejspíš po Velikonocích navrhne ve sněmovně hlasování o důvěře Nečasovu kabinetu. Později tento návrh schválilo jednohlasně předsednictvo ČSSD.

Vedení ODS se sjíždí k jednání v Kramářově vile:

Páteční události jsme sledovali v následujícím přenosu:

22:30 - Nadpoloviční většina voličů preferuje jako východisko ze současné vládní krize demisi vlády a předčasné volby.

Nicméně více jak padesát procent lidí by uvítalo, pokud by vedle odchodu Víta Bárty (VV) a odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV) s ministrem školství Josefem Dobešem (VV) z vlády odešel i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) společně s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou (ODS) a ministrem obrany Alexandrem Vondrou (ODS).

Vláda s touto obměnou ministrů by však většinovou důvěru veřejnosti neměla. Vyplývá to z exkluzivního bleskového průzkumu společnosti SANEP, který dále ukazuje, že odchod Bárty, Johna a Dobeše společně s Kalouskem, Fuksou a Vondrou nejvíce preferují voliči Věcí veřejných a naopak nejméně ti, kteří volili TOP 09.

22:16 - Poslanec Petr Skokan (VV) prohlásil, že stále trvají na tom, aby Radek John zůstal na ministerstvu vnitra. "Ministerstva vnitra jsme se nevzdali. Také proto se jednání ještě nikam nepohnula," tvrdí Skokan.

22:10 - Poslanec Marek Benda (ODS) v pořadu Události komentáře zopakoval, že občanští demokraté chtějí, aby pokračovala koalice s VV a TOP 09. "Po dnešku je velmi pravděpodobné, že se takové řešení uskuteční," řekl v České televizi.

21:15 - ČSSD chce, aby premiér Petr Nečas kromě ministra vnitra Radka Johna odvolal i jeho náměstky. Ty by podle poslance Jeronýma Tejce mohli nového šéfa rezortu ovlivňovat.

Místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier s odvoláním na zveřejněnou nahrávku rozhovoru bývalé šéfky poslaneckého klubu VV Kristny Kočí, vyslovil podezření, že existuje snaha ovládnout justici a její nezávislost. Kočí, která udržuje kontakty s ODS, podle médií řekla: "Mně je jedno, jestli (Vít) Bárta ovládá celou policii, protože my držíme celou justici."

20:03 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci potvrdil, že se sociální demokracie dohodla na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě premiéra Petra Nečase.

Podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška tím zareagují na stupňující se vládní krizi, která druhý týden paralyzuje Českou republiku.

"Vládní koalice připomíná loď bláznů," prohlásil Sobotka. Podle lídra ČSSD bojuje o ministerské pašalíky a neplní funkci správy země. Sobotka si také postěžoval, že je to vláda, která se sociálními demokraty nediskutuje a místo toho využívá mašinerie 118 hlasů.

19:15 - Předsednictvo ČSSD stále ještě zasedá. Podle informací Aktuálně.cz však už jednomyslně schválilo návrh doporučit poslaneckému klubu sociálních demokratů, aby vyvolal hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase.

Důvodem je podle ČSSD stupňující se vládní krize, která již druhý týden paralizuje českou republiku a vyvolává nedůvěru občanů v politiku jako takovou.

"Fakticky se tak nastartovala Ústavou daná procedura, která přepokládá, že ČSSD se nyní obrátí na předsedkyni Poslanecké sněmovny (Miroslavu Němcovou) a předá jí příslušný návrh," napsal posléze na svém facebookovém profilu první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Má se tak stát už začátkem příštího týdne.

18:35 - Většina krajský lídrů ODS chce, aby se občanští demokraté ještě pokusili o zachování koalice s VV a TOP 09. Trvají ale na podmínce, že Věci veřejné musí odejít z ministerstva vnitra, kterému nyní šéfuje Radek John.

Někteří chtějí, aby vedení občanských demokratů jednalo o koalici i se sociálními demokraty. Tuto variantu podporuje středočeský poslanec Marek Šnajdr nebo pražská radní Aleksandry Udženije. Krajští lídři se shodují na tom, že předčasné volby jsou pro ODS nejhorší variantou.

17:50 - Věci veřejné podaly trestní oznámení kvůli podezření z podvodu při rozhodování ministerstva financí o odpouštění chyb při využívání státních dotací. Poslanci VV Josef Novotný a Michal Babák upozorňují na to, že ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) nezjednal navzdory upozorněním žádnou nápravu. Ministerstvo ale slovy svého mluvčího pochybení "naprosto odmítá".

17:13 - Kancelář ODS oznámila, že jednání výkonné rady občanských demokratů je na programu v pondělí od 14:00.

16:48 - Komunisté uvažují o tom, že otevřou diskuzi o návrhu na zřízení nezávislé parlamentní stráže. Učiní tak, pokud se ukáže, že ministr vnitra Radek John (VV) o sledování poslankyně Kristýny Kočí (dříve VV) požádal.

John uvedl, že ho někdo e-mailem informoval o schůzkách Kočí a předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře v kancelářích sněmovny. Zdůraznil ale, že si e-mail sám nevyžádal, autor prý o sobě napsal, že je policista.

16:37 - Pražské divadlo A Studio Rubín v neděli večer uvede mimořádné scénické čtení z tajně pořízené nahrávky bývalé šéfky poslaneckého klubu strany Věci veřejné Kristýny Kočí, kterou tento týden zveřejnil server Týden.cz.

Scénické čtení na motivy záznamu, který odhaluje pletichy českých politiků, bude režírovat Tomáš Svoboda, roli poslankyně Kristýny Kočí ztvární Barbora Poláková, Lukáše Vícha z VV bude hrát Ondřej Pavelka.

16:18 - Karel Schwarzenberg nezná žádného nezávislého odborníka, který by mohl být na postu ministra vnitra. "Nevidím odborníka, který by mohl vést ministerstvo vnitra, nevidím nikoho, kdo by se na to hodil," řekl novinářům.

Šéf TOP 09 doufá, že současná vládní koalice vytrvá, zvláště kvůli tomu, aby mohla realizovat reformy. O těch se podle něj mluví již 15 let a měly se udělat před 10 lety. "Kdybychom měli ty reformy za sebou, ihned odejdu do báru, nazdar," řekl ministr zahraničí s tím, že když teď vláda odstoupí, všechna udělaná práce zmizí.

Podle ministra zahraničí je zatím funkce státu současnou vládou zajištěna. "Voda z vodovodu teče, sluníčko září, začíná jaro, to se všechno děje, ať se mezi sebou vláda pere, nebo ne," uzavřel Schwarzenberg.

15:40 - TOP 09 podle svého předsedy a šéfa resortu zahraničí Karla Schwarzenbergra nepodpoří vládu, ve které by se ODS spoléhala na ČSSD na bázi opoziční smlouvy. "Musíme se pokusit najít rozumnou dohodu. Pořád věřím, že se to podaří," řekl ministr zahraničí.

Menšinová vláda ODS a TOP 09 s podporou ČSSD je podle něj ale představitelná za podmínky, že TOP 09 bude moci prosazovat svůj program.

15:15 - Na příští koaliční jednání, které se uskuteční zřejmě v pondělí, nejspíš půjdou Věci veřejné i s novou variantou řešení vládní krize. "Myslím, že je to varianta přijatelná a kompromisní," poznamenal John, avšak konkrétnější nebyl.

14:58 - Předseda VV Radek John poznamenal, že nařčení Petra Tluchoře o zneužívání policie stranou Věci veřejné výrazně ztíží jednání mezi VV a ODS. "Doufám, že pan Tluchoř nehovoří jménem celé ODS," poznamenala Kateřina Klasnová.

14:56 - Strana prý není spojena s žádnou soukromou firmou. "Taková obvinění jsou urážkou všech členů VV," zdůraznil předseda John.

"Věci veřejné podporují premiéra v jeho boji o zachování vlády a prosazování koaličního programu proti zastáncům přeběhlíků a nestability v čele s Petrem Tluchořem," prohlásila Karolína Peake. Dodala, že strana se pokusí zabránit vzniku velké koalice. Jaké řešení současné vládní krize véčka preferují, ovšem nezaznělo.

Zachování vlády současné trojkoalice je podle předsedy VV Radka Johna důležité proto, aby pokračoval boj s korupcí.

14:55 - "Poslanecký klub VV se ostře ohrazuje proti tomu, že by se Věci veřejné podílely na prorůstání byznysu a státní správy," řekla v úvodu šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

14:50 - Jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných je u konce. V nejbližší době by měla začít tisková konference.

14:20 - Komunisté v pátek vyzvali občany, aby pomohli vyvíjet tlak na demisi vlády, kterou zmítají korupční skandály. Řešení vidí jen v předčasných volbách, ne ve vládě, která by se opírala o nynější většinu ve sněmovně, ani ve velké koalici ČSSD a ODS. Uvedl to ve svém stanovisku výkonný výbor KSČM. Komunisté usilují o hlasování sněmovny o nedůvěře kabinetu již měsíc, nemají ale dost poslanců, aby je prosadili.

14:05 - "Po 9 měsících vlády korupčních afér, tupých účetních škrtů a mystifikace není pro ČSSD myslitelné jednat s ODS a TOP 09 o jakékoliv formě podpory či tolerance pravicového kabinetu," uvedl první místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek.

"ČSSD navrhuje ukončení nynější krize, do které zemi přivedla svojí nekompetentností pravice, a jsme připraveni jednat o nových volbách a pravidlech pro volební kampaň, včetně limitu jejího financování. Žádné vládní dobrodružství s účastí ČSSD nepřipadá v úvahu," zdůraznil.

13:53 - Poslanci Věcí veřejných stále jednají na zasedání svého klubu. "Já svou pozici nevážu k nějaké židličce, že bych se jí držel," poznamenal před jednáním ministr školství Josef Dobeš, jehož chce premiér Nečas odvolat. Klíčové je pro něj jednotné stanovisko klubu VV.

13:07 - K prohlášení Petra Tluchoře premiér řekl, že byl také zaskočen, že příslušníci ochranné služby monitorují pohyb poslanců. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová dodala, že nechá vyhotovit analýzu.

"Měla by to řešit policejní inspekce," podotkl Nečas. "Obrátil jsem se na pana ministra vnitra, aby se spojil s šéfem ochranné služby. Chci věřit, že se jednalo o osobní iniciativu jednoho hloupého policisty a že to nemělo krytí nebo pokyn z vyšších míst," řekl.

13:05 - "Preferujeme pokračování koalice, ale musíme být připraveni i na situaci, že se to preferované nepodaří realizovat. Zabývali jsme se i jinými variantami - ale nastaly by, až by definitivně zkrachovala varianta, kterou preferujeme," dodal premiér.

13:02 - "Není možné se tvářit, že se nic nestalo. Chceme institucionální řešení s cílem dosáhnout dodatku koaliční smlouvy, a to na půdorysu nynějších koaličních tří stran," oznámil výsledek dnešního jednání ODS předseda Nečas s tím, že cítí, že "není možné dvakrát vstoupit do téže řeky".

13:01 - Po jednání grémia ODS řekl premiér Petr Nečas: "Probrali jsme varianty dalšího postupu, včetně pondělního jednání," uvedl bez jakýchkoliv konkrétností.

12:49 - Radek John označil Tluchořova slova za nehoráznou lež a za nekorektní podpásovou ránu. Zdůraznil, že policisty neúkoluje. John řekl, že po nástupu do funkce zřídil emailovou schránku, na níž mu mají lidé psát podněty. Do schránky mu prý došel 10. dubna mail o tom, že se někdejší šéfka poslanců VV Kristýna Kočí scházela ve sněmovně s Tluchořem.

"Občan, jenž o sobě napsal, že pracuje v dolní komoře u policie, napsal, že si nejprve myslel, že jde o milence, při současných událostech ale pochopil, že důvod schůzek byl jiný," řekl ČTK John. O e-mailu prý hovořil na jednání K12 a Tluchoř tedy věděl, jak se záležitost má.

Zneužití policie odmítl i policejní prezident Petr Lessy.

12:38 - Petr Tluchoř své obvinění zakládá na tom, že předseda Věcí veřejných Radek John věděl o jeho schůzce s bývalou poslankyní této strany Kristýnou Kočí v Poslanecké sněmovně. "Tyto prostory hlídá bezpečnostní agentura a policie a Radek John se na čtvrtečním jednání K12 vyjádřil tak, že informace o schůzce měl od policisty," vysvětlil Tluchoř.

Podle šéfa poslanců ODS je toto další útok na demokratické principy. "Očekávám, že státní zastupitelství bude v této věci konat. Mám důvodné podezření, že došlo ke spáchání minimálně jednoho trestného činu," sdělil Tluchoř.

12:32 - Jednání v Kramářově vile, kde se sešlo širší vedení ODS, končí. Na 13:00 je avizován brífink.

12:15 - Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř tvrdí, že Věci veřejné zneužívají pro sledování politiků i policii. Radek John prý věděl o schůzce Tluchoře s poslankyní Kristýnou Kočí. Tluchoř to řekl v pátek novinářům při brífinku v Poslanecké sněmovně. John prý na jednání K12 připustil, že své informace o Tluchořově schůzce s poslankyní Kristýnou Kočí získal od policisty. Šéf klubu opět vyzval prezidenta Václava Klause, aby co nejdříve přijal premiérův návrh na odvolání ministra vnitra Radka Johna.

11:55 - Situace na české politické scéně se v pátek opět řeší i na Hradě. S prezidentem Václavem Klausem se dopoledne sešel předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. "Koalice ztratila morální oprávnění vést tuto zemi a provádět reformy. Naší prioritou jsou nové volby," řekl Sobotka Aktuálně.cz. Klaus ke schůzce poznamenal, že je to pro něj první příležitost vidět Sobotku po jeho zvolení předsedou ČSSD. A chce si s ním pohovořit o pohledu sociálních demokratů na situaci ve vládě.

11:40 - O dalším postupu se radí i Věci veřejné. "VV budou hledat další varianty řešení koaliční krize, než je sedm možností, které vzešly z jednání K12," řekl v pátek při příchodu na jednání poslaneckého klubu nejmenší vládní strany ministr dopravy a neformální lídr strany Vít Bárta. Možnosti, které koaliční partneři předložili ve čtvrtek, znamenaly ústupky pouze ze strany VV, dodala místopředsedkyně strany a Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová.

09:45 - Před Kramářovu vilu se sjíždějí představitelé ODS. Začíná jednání o osudu vlády. Jednání nebylo předem ohlášeno.

 

Právě se děje

Další zprávy