ČSSD se loučí s Paroubkem: Neměl důvod, chybět bude

Martina Machová Martina Machová
8. 10. 2011 7:00
Narozdíl od Paroubka měl podle socialistů Zeman důvod cítit se ukřivděn
Jiří Paroubek ještě jako lídr ČSSD
Jiří Paroubek ještě jako lídr ČSSD | Foto: Jan Langer

Praha - Jiří Paroubek skončil v sociální demokracii a dnešním dnem se začne psát jeho nový politický příběh.

Právě tuto sobotu totiž zasedá klíčová ústřední rada České strany národně socialistické (ČSNS 2005), a podle jejího vyznění se pak expředseda sociální demokracie buď pokusí resuscitovat starou stranu a dát ji novou tvář, nebo si založí stranu zcela novou.

Jméno už má - Národní socialisté - Levice 21. století. A do začátku dva hlasy (odešel spolu s poslancem za ČSSD Jiřím Šlégrem) v Poslanecké sněmovně.

Za sebou nechal ovšem sociální demokracii, jejíž straníci si z velké části myslí, že jeho úprk ze strany, kterou pomáhal obnovovat, byl zbytečný.

Deník Aktuálně.cz oslovil funkcionáře z regionů, kteří se přímo nepodílí na centrální politice strany.

Až na výjimku tvrdí, že Paroubek důvod k odchodu neměl, alespoň ne programový. Odchod svého expředsedy pokládají do značné míry za důsledek jeho neukojených osobních ambicí, ne-li až za zradu partaje, která jej vynesla na post nejvyšší - premiérský.

Dopis na rozloučenou
Dopis na rozloučenou | Foto: Jiří Paroubek

Paroubek hledá výmluvy

"Programu se držíme, a to jak v Praze, tak v kraji. Je to výmluva pro veřejnost a možná i pro něj samotného," míní předseda okrasní organizace ve Vyškově a jihomoravský krajský radní Zdeněk Pavlík.

Druhým dechem ovšem oslovení straníci dodávají, že je jim Paroubkův odchod líto.

A to jak z osobních pohnutek, tak proto, že může sociální demokracii uškodit. Jako důvody pak uvádí, že veřejnost bude vnímat sociální demokracii jako stranu, která neumí se svými bývalými lídry vyjít nebo jim ubere potřebná procenta v dalších volbách, jak to již jednou udělal jejich jiný expředseda Miloš Zeman.

Zároveň ale nepředpokládají, podobně jako jejich stranický předseda Bohuslav Sobotka, že by se stala Paroubkova nová strana jejich skutečným konkurentem.

"Byl to očekávaný krok, tak si myslím, že se na něj strana připravila," míní předseda sociální demokracie na Plzeňsku a tamní hejtman Milan Chovanec.

Podle jeho kolegy z vedení kraje Vysočina a tamního hejtmanského náměstka Libora Joukla pak nová Paroubkova strana nemá šanci překonat pětiprocentní hranici potřebnou ke zvolení.

Vedení sociální demokracie poparoubkovského období
Vedení sociální demokracie poparoubkovského období | Foto: Ludvík Hradilek

Není Paroubek jako Zeman

"Sociální demokracie je již jinde než za doby Jiřího Paroubka, jeho hvězda pohasla a nové vedení si myslím vede v celku dobře," dodává vyškovský sociální demokrat Zdeněk Pavlík.

Sociální demokraté z regionů pak zdůrazňují i rozdíl mezi odchodem Paroubka a Zemana ze sociální demokracie.

Přestože jim Miloš Zeman ubral potřebné hlasy při posledních parlamentních volbách, tvrdí, že tohoto svého lídra dokáží pochopit. A jeho vzpoura má skutečný a z části oprávněný základ.

"Naši lidé ho hodili přes palubu při prezidentské volbě," vysvětlil předseda mostecké okresní organizace Martin Strakoš s tím, že by od svého bývalého lídra očekával i složení poslaneckého mandátu a do budoucna by viděl jako nejlepší řešení pro podobné situace zavedení vázaného mandátu.

"Sociální demokracie mu dala šanci, bez ní by se na vrchol nedostal. Je za tím neviditelná práce mnoha lidí. Zachoval by se tak jako chlap," dodal.

Právě severočeská sociální demokracie patřila v poslední době k těm nejvíce protiparoubkovsky zaměřeným a její vedení dávalo jasně najevo, že s expředsedou ve svém kraji nepočítá. Krajský předseda Arno Fišera po sporech s Jiřím Paroubkem například uvedl, že by se měl vrátit kandidovat tam, odkud pochází.

"Brali jsme ho spíš jako Pražáka. Není spjatý s krajem, byl nám přidělen a takhle to dopadlo," komentuje atmosféru v regionu Strakoš.

My z Ostravska máme s programem problém

Rybko, rybko, rybko... Jiří Paroubek a rybičky, listopad 2008
Rybko, rybko, rybko... Jiří Paroubek a rybičky, listopad 2008 | Foto: Jan Zatorský, MF Dnes

Ne všichni ovšem Paroubkova slova o neplnění programu popírají. Velice kriticky vidí plnění předvolebních slibů ČSSD předseda frýdeckomístecké stranické buňky Jaroslav Marek.

Stejně jako Paroubek odsuzuje kolegy z moravskoslezského hejtmanství za to, že dopustili dlouhodobý pronájem novojičínské nemocnice. V minulosti ovšem kritizoval i svého expředsedu.

Rozhodný, ale arogantní

"Bude nám chybět jeho rozhodnost a dynamika. Byl by skvělý předseda, kdyby potlačil svou aroganci a překonal pocit hořkosti," komentuje Paroubkův odchod.

"Kdyby měl trpělivost, vydržel rok, a začal si zajišťovat podporu okresů, mohla by příští volba stranického vedení dopadnout úplně jinak," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy