ČSSD se chystá na černé duše. Ale zrušila stop stav

Martina Machová Martina Machová
12. 12. 2009 16:00
Straníci totiž zrušili stop stav, který nábory mírnil
Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek
Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek nastínil, jak by mohla vypadat ochrana jeho strany před účelovým přijímáním členů, pro které se ujal název politické velrybaření.

Po jednání širšího vedení strany vyjmenoval možnosti, jak by změny ve stanovách mohly náboru černých duší do budoucna zabránit.

Ve hře je například to, že by sociální demokraté zavedli čekací lhůtu pro nové členy nebo že by změnili způsob placení členských příspěvků. Uvažuje se také o tom, že by zájemce o členství musel předložit čistý trestní rejstřík nebo absolvovat vstupní proškolení.

Ručitel na obzoru

Mezi variantami je i to, že by byl zaveden institut ručitele, aby uchazeč vystoupil z anonymity a předešlo se pozdějším skandálům.

"Ve městech je to téměř nemožné, na vesnici je jasné, že se lidé znají. Vědí, kdo ukradl třeba ovoce ze zahrady, takový člověk není vhodný," konstatoval Paroubek.

Definitivní návrh ještě není hotový. Do praxe pak může vstoupit jen odhlasováním na sjezdu.

Stop stav zrušen

Vedení sociální demokracie však podle vnitrostranických kritiků zároveň otevřelo prostor, který účelové nábory do budoucna spíše podnítí.

Ústřední výkonný výbor totiž zrušil stop stav, který přisuzoval hlasovací právo při přípravě kandidátek v nadcházejících volbách do obecních a městských zastupitelstvech jen členům, kteří byli přijati do 30. června tohoto roku.

Nyní podle kritiků může díky tomu například o kandidátkách do obecních voleb rozhodovat každý, i kdyby byl přijat jen pár minut před tím, než se například o kandidátkách bude hlasovat.

Nic to nestojí, protože sociální demokraté totiž nemusí platit stranické příspěvky hned s příchodem do strany ale až během roku. Na další jednání pak už nemusí vůbec přijít.

Mohl by tak nastat stav, kdy kdokoli si sežene potřebný počet nových členů, v době sestavování kandidátek ovládne stranickou buňku a ovlivní nominace ve svůj prospěch, varují někteří členové ČSSD.

Proti účelovým náborům, jež mají sloužit k mocenským hrám, tak zůstává jen hlasování straníků, kteří mohou svou většinou žadatele odmítnout. 

Stop stav fungoval od října tohoto roku. Pro senátní, parlamentní nebo krajské volby platí dál v původním znění.

 

Právě se děje

Další zprávy