ČSSD se chce zbavit šéfa úřadu vlády

Sabina Slonková
12. 11. 2009 5:00
Jan Novák, který má blízko k Dalíkovi a Topolánkovi, patří k nejprověřenějším osobám ve státě
Jan Novák, vedoucí úřadu vlády. Snímek je z roku 2006, kdy si jej Topolánek přivedl z Hradu do Strakovy akademie.
Jan Novák, vedoucí úřadu vlády. Snímek je z roku 2006, kdy si jej Topolánek přivedl z Hradu do Strakovy akademie. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokraté v zákulisí vystartovali proti jednomu z nejvlivnějších státních úředníků, šéfovi úřadu vlády Janu Novákovi.

Rádi by se ho podle zjištění Aktuálně.cz zbavili, a to zejména kvůli jeho blízkému přátelství s bývalým spolužákem Markem Dalíkem, letité pravé ruce šéfa ODS Mirka Topolánka.

Přátelství s Dalíkem by samo o sobě sociálním demokratům nevadilo. Nervozitu v Lidovém domě způsobuje fakt, že Novák má z titulu své funkce na starost mimo jiné koordinaci zpravodajských služeb, a tudíž mu rukama procházejí přísně tajné informace od všech tuzemských tajných služeb. Novák tak patří mezi nejlépe informované úředníky.

"Před volbami to rozhodně není dobrá kombinace. Nováka v čele úřadu vlády nechceme," uvedl pod podmínkou anonymity spolupracovník lídra ČSSD Jiřího Paroubka.

Potíž je ale v tom, že sociální demokraté podle informací Aktuálně.cz nemají v ruce žádný důkaz, že by přátelství Nováka s Dalíkem překročilo standardní meze. Jinak řečeno: že by šéf úřadu vlády vynášel tajné informace.

Premiér Jan Fischer proto zatím za Janem Novákem, kterého zdědil po Mirkovi Topolánkovi, stojí. Sám Jan Novák nechce nyní nic komentovat.

Tažení proti šéfovi úřadu vlády se doposud odehrávalo jen v zákulisí. Minulý týden už ale jeho náznaky bez většího povšimnutí probublaly na veřejnost.

ČSSD: Novák není nezávislý

Sociální demokraté se minulé úterý pokusili mimořádně zařadit fungování Jana Nováka coby koordinátora tajných služeb na program probíhající schůze sněmovny.

Fakta:

Spolužáci z Hradu

  • Přátelství Jana Nováka s Markem Dalíkem není žádným tajemstvím.
  • Seznámili se na studiích, společně pak zamířili coby stážisté k tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi na Hrad.
  • Dalík časem odešel do byznysu, Novák zůstal a vypracoval se na bezpečnostního poradce hlavy státu.
  • Po odchodu Havla jej ve stejné funkci ponechal i jeho nástupce Václav Klaus.
  • Novák opustil Hrad až v roce 2006, kdy Mirek Topolánek sestavoval svůj tým ve Strakově akademii. Od té doby je vedoucím úřadu vlády.
  • Novák patří mezi nejprověřenější osoby ve státě, opakovaně prošel prověrkami na nejpřísnější stupně utajení.

"Byl bych rád, abychom několik minut jednání této Poslanecké sněmovny ve zvláštním bodě věnovali jednomu nenápadnému úředníku, ale úředníku vysoce postavenému, a to řediteli úřadu vlády panu Janu Novákovi," prohlásil na schůzi poslanec ČSSD a šéf komise pro kontrolu civilní kontrarozvědky Jeroným Tejc.

Jako důvody, proč by se poslanci měli Novákem vůbec zabývat, poslanec uvedl právě vazbu přátelství s Dalíkem a tajné služby: "Myslím, že těchto pár faktů, které jsem tady zmínil, podle mého názoru vytváří důvodné obavy o nezávislost jednání Jana Nováka ne jako ředitele úřadu vlády, já nezpochybňuji to, že i každý premiér má možnost vybrat své spolupracovníky, ale především Jana Nováka jako koordinátora zpravodajských služeb."

ODS: O tom se bavit nebudeme

Se svým plánem probírat Nováka veřejně ale nepochodil - poslanci ODS snahu zařadit toto téma na program schůze obratem vetovali.

"Je zcela nemístné vytahovat stále nesmyslná témata a snažit se je projednávat na půdě sněmovny. Myslím, že můžeme pokračovat ve standardní práci a ne se snažit tady vytvářet jakékoliv pseudokauzy," zdůvodnil veto šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Po týdnu nicméně poslanec Tluchoř říká, že ODS této debatě nijak nebrání. "Důvod, proč jsme to tehdy vetovali, byl ten, že to bylo jako spadlé z Marsu. Neměli jsme k tomu žádné podklady, nic jsme o tom nevěděli. Když to bude předem řádně avizováno, nemáme s tím problém," tvrdí dnes Tluchoř.

Sociální demokracie nyní s opětovným zařazením tématu Novák na schůzi váhá. "Připravuji zatím interpelaci na premiéra Fischera," podotkl poslanec Tejc.

Novák: Komentář mi nepřísluší

Jan Novák jakékoli komentáře ke snahám sociálních demokratů odmítl. Stejně tak se nevyjádřil ani k Tejcově proslovu ve sněmovně. "Jsem státní úředník a takové komentáře mi nepřísluší," sdělil pouze.

Podle informací Aktuálně.cz už o tom nicméně mluvil s premiérem Janem Fischerem. Výsledek schůzky byl jasný: Ať ČSSD předloží důkaz, že se Novák choval neloajálně, do té doby se není o čem bavit.

Sociální demokraté mají ztíženou pozici i v tom, že v rámci nepsaných dohod při sestavování Fischerovy vlády kývli na to, že Novák zůstane šéfem úřadu vlády výměnou za to, že ODS opustí vnitro a to ovládne ministr nominovaný za ČSSD.

Mimochodem: dva měsíce stará snaha místopředsedy ODS Ivana Langera sesadit z postu ministra vnitra Martina Pecinu skončila nezdarem.

 

Právě se děje

Další zprávy