ČSSD schválila program, slibuje obnovení dávek

Martina Machová Domácí ČTK Martina Machová, Domácí, ČTK
6. 9. 2013 20:15
Chtějí vrátit i proplácení tří dnů nemocenské a zrušit zdravotní poplatky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předsednictvo ČSSD pátek schválilo detailní verzi programu strany pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny.

Počítá v něm mimo jiné s obnovením některých sociálních dávek a příspěvků, které byly za pravicových vlád zrušeny.

Patří mezi ně například porodné na tři děti, znovuzavedení nemocenské v prvních třech dnech v omezené výši, zrušení zdravotních poplatků kromě příspěvku za pobyt v nemocnici nebo snížení počtu zdravotních pojišťoven tak, jak jim naordinoval ještě jejich někdejší garant zdravotního programu David Rath.

Kompletní program strana představí při sobotním zahájení kampaně v Ostravě

Gajdůšková: Podpora rodin s dětmi je zásadní

"Základem je v podstatě prosperita se sociální citlivostí a respektem k životnímu prostředí. Takový ten baťovský duch by z toho měl vyplývat," řekla po jednání místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Zásadní součástí programu je podle Gajdůškové podpora rodin s dětmi a služeb ve vzdělávacím systému od mateřských školek až po vysoké školy. Obce chce ČSSD například finančně motivovat k výstavbě nových školek jako zařízení, která by se do budoucna mohla přizpůsobit demografickému vývoji a mohla sloužit víceúčelově.

V programu se rovněž opakují věci jako prosazení ústavního zákona o obecném referendu, v předchozích dnech stínový ministr financí Jan Mládek serveru Lidovky.cz upřesnil, že počínaje rokem 2015 chce strana dvě daňová pásma: 20 a 30 procent. Druhé se týká lidí s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně. Před třemi lety, v éře Jiřího Paroubka, ČSSD slibovala zdanění 38 procent.

Daňovou úlevu naopak plánuje například pro zaměstnavatele dobrovolných hasičů, kteří vyjíždí k zásahům.

ČSSD přišla s řadou slibů

Již ve zjednodušeném programu se objevily sliby, jako je zvýšení příjmu státního rozpočtu zdaněním velkých firem a vyšší zdaněním hazardu, nebo to, že hodlají prosadit majetková přiznání se sankcí propadnutí nezdaněného majetku. Sociální demokraté se rovněž opětovně vrací k tématu zavedení registračních pokladen.

"Zasadíme se o růst minimální mzdy z dnešních 8 500 korun na úroveň 12 tisíc korun hrubého příjmu v roce 2018," uvádí také.

V programu pak nechybí ani pravidelně opakovaný příslib, že socialisté zruší druhý pilíř důchodového systému, a hodlají se vrátit k valorizaci důchodů podle míry zdražování.

 

Právě se děje

Další zprávy