ČSSD rozhodla: Odpor k Dienstbierovi zvítězil nad hlasy

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
16. 3. 2013 6:55
Sociální demokraté nezvolili do vedení strany svého kandidáta z prezidentské volby
Jiří Dienstbier na sjezdu ČSSD v Ostravě
Jiří Dienstbier na sjezdu ČSSD v Ostravě | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Odpor k osobě Jiřího Dienstbiera je silnější než představa ztráty hlasů středových voličů, které podle expertů tento nejpopulárnější sociální demokrat a český politik vůbec přinášel.

Tak je třeba číst výsledek páteční volby nového vedení ČSSD, která proběhla v Ostravě. Muž, kterého stranické vedení poslalo před rokem do prezidentského klání, získal od volitelů 273 z 549 platných hlasů, a svůj mandát tak neobhájil.

Delegáti před ním dali přednost Zdeňku Škromachovi, Lubomíru Zaorálkovi, Milanu Chovancovi a Martinu Starcovi. A nic na tom nezměnilo ani přání a vůle stranického předsedy Bohuslava Sobotky.

"Sociální demokracii to oslabí, pokládám to za chybu," reagoval na odmítnutí svého spojence Sobotka, který se snažil prosadit "lapač na středové voliče" do poslední chvíle. Ještě po svém zvolení veřejně zopakoval, že chce do vedení dvě jména - Michala Haška a Jiřího Dienstbiera.

Michala Haška k ruce dostal, jednalo se ovšem o dohodu mezi dvěma mocenskými skupinami, tedy ztvrzení paktu o neútočení. Sílu na prosazení Dienstbiera ale sám Sobotka neměl. Poslušnost mu totiž v tomto ohledu vypověděli i jeho tradiční věrní.

"To máte těžké. Sobotku chápu, vždy jsme měli někoho, kdo lapal středové voliče. Ať to byla Petra Buzková, nebo svého času Stanislav Gross," líčili podstatu dilematu ještě před volbou Sobotkovi věrní. "Jiří je ale příliš velký egoista," vysvětlovali vlastní otálení.

"237? Nemá ten Jirka nakonec těch hlasů nějak moc?" divili se naopak po volbě Dienstbierovi odpůrci.

Až hollywoodský příběh o občansky statečném politikovi, který se umí postavit "kmotrům", se totiž během pouhých dvou let z pohledu delegátů přetavil v příběh solitéra, který jde proti všem ve jménu vlastních politických bodů.

"Věděl jsem dopředu, že jsou tady z mého hlediska rizikové momenty. Třeba jedním z nich byl můj postoj v druhém kole prezidentské volby," vidí příčiny svého neúspěchu Dienstbier.

Prohlédněte si fotografie z prvního dne sjezdu:

Nedržel totiž stranické doporučení k podpoře Miloše Zemana, ale naopak nenechával nikoho na pochybách, že pro něj v úvahu přichází jen Karel Schwarzenberg. Jenže ten je zase pro většinu voličů ČSSD a straníků naopak symbolem špatné Nečasovy vlády.

Podle něj je pak jeho vymazání z vedení ČSSD ztracená příležitost navázat na prezidentskou volbu.

"Na to, kdy jsem se snažil oslovit i lidi, kteří třeba nebyli tradičními voliči sociální demokracie a trošku sociální demokracii přiblížit dlouhodobě úspěšným standardním sociálnědemokratickým stranám v západní Evropě, které právě jsou schopny získávat podporu mladých lidí, městského liberálního elektorátu, vědců, inteligence," pokračuje politik.

Dienstbier mohl přinést klíčové hlasy

Deník Insider již krátce po druhém kole prezidentských voleb popsal důvody, proč by se ČSSD neměla Dienstbiera zbavovat.

Například poučení z volebního roku 2010, když ČSSD chyběly hlasy, aby mohla důrazněji zasáhnout do sestavování nové vlády.

"Už tehdy šlo z exit-pollu vysledovat, že Paroubkova ČSSD svojí orientací na rigidnější levicovou kampaň přebrala KSČM část voličů mezi lidmi nad 60 let, ale mezi mladšími méně ukotvenými voliči nakloněnými levici ztratila tolik, že to nakonec znamenalo velký pokles podpory," vzpomínal sociolog Daniel Prokop.

Své prognózy pak zopakoval i v souvislosti se sjezdem.

"Z hlediska volební strategie může být klíčovou postavou pro léčbu hlavní slabiny sociální demokracie, kterým je neustálé riziko ztráty středových a méně loajálních voličů," napsal v analýze pro Aktuálně.cz.

Připomněl, že Jiřího Dienstbiera podle agentury STEM v současnosti pozitivně vnímá 66 % dospělé populace.

 

Právě se děje

Další zprávy