ČSSD řeší dilema, jak Altnerovi zaplatit, aby peníze nedostal. Uzávěrka pro platbu se posouvá

Lukáš Prchal Marek Pokorný Lukáš Prchal, Marek Pokorný
7. 4. 2016 18:12
Advokát Zdeňka Altnera Václav Veselý se ve čtvrtek sešel s advokátem sociálních demokratů Jakubem Matějíčkem a dohodli se na společném postupu při placení 337 milionů korun. Ty má strana zaplatit po víkendu. ČSSD přitom řeší dilema: Jak Altnerovi zaplatit dlužné peníze tak, aby je nedostal. Bojí se totiž toho, že když u Nejvyššího soudu uspějí s dovoláním, tak od Altnera - který je mimochodem v jiném případě souzen za zpronevěru - již peníze nedostanou zpět.
Zdeněk Altner
Zdeněk Altner | Foto: Ondřej Besperát

Praha – Ještě ve středu sociální demokraté marně sháněli bývalého advokáta Zdeňka Altnera, kterému má ČSSD zaplatit 337 milionů korun. Druhý den už obě strany zasedly ke společnému stolu. Altnerův advokát Václav Veselý se dopoledne sešel se zástupcem sociálních demokratů Jakubem Matějíčkem.

"Dohodli jsme se na společném postupu, ale zatím jej nebudeme zveřejňovat," řekl Aktuálně.cz Veselý s tím, že si ale stále nevyzvedl rozsudek, a není tak zatím platný. Třídenní lhůta, do které musí ČSSD složit horentní sumu, začne platit až ve chvíli, kdy si jej vyzvedne.

Altnerův syn se také nechtěl o detailech bavit. "Právníci mého otce a sociální demokracie jsou v kontaktu a dohodnou se,“ řekl Patrik Altner.

Dáme jim číslo účtu

Václav Veselý se odmítl o podrobnostech dohody s druhou stranou bavit, zatím ale právnímu zástupci sociálních demokratů nedal ani číslo účtu, na který má strana peníze složit.

"Samozřejmě jim ten kontaktní účet budeme muset dát, ale zatím jej nevědí. Nejdřív si vyzvednu rozsudek," řekl Veselý a dodal, že také musí ve čtvrtek mluvit se Zdeňkem Altnerem, který mu má sdělit, jak postupovat.

Strana přitom řeší dilema: Jak Altnerovi zaplatit dlužné peníze tak, aby je nedostal. Bojí se totiž toho, že když u Nejvyššího soudu uspějí s dovoláním, tak od Altnera - který je mimochodem v jiném případě souzen za zpronevěru - již peníze nedostanou zpět.

Nebylo by to poprvé, a to ani při tak vysoké sumě: Před třemi lety vysoudili podílníci vytunelovaných CS fondů náhradu škody 2,087 miliardy korun od státu za to, že nezabránil vytunelování fondů. A uvedené peníze v prosinci 2012 ministerstvo vyplatilo společnosti Akro, která podílníky zastupuje. Stát proti verdiktu podal dovolání a o rok později uspěl. Akro ale peníze odmítlo vrátit. Ministerstvo financí tak muselo podat žalobu o vydání.

Strana se bojí

ČSSD se bojí, že by se v případě úspěchu při dovolání mohla dostat do podobné situace. Právníci strany proto nyní precizně zkoumají mandátní smlouvu mezi ČSSD a Zdeňkem Altnerem, na základě které mu sociální demokraté mají peníze vyplatit, a přemýšlejí o možnostech, jak vykonatelnost rozsudku oddálit.

Sama ČSSD odmítá varianty, o kterých uvažuje, jakkoliv komentovat. Jisté je, že peníze nemůže dát do soudní úschovy, jak to učinila třeba s odměnou pro Altnerovy spolupracovníky, když se rozhádali, kdo měl jaký podíl na úspěchu. "Do soudní úschovy to jde dát, jen když není jisté, kdo je věřitelem. Tady už jde o pravomocný rozsudek," uvedl advokát Vladimír Zoufalý.

Nepomůže jim ani podání dovolání současně se žádostí o odklad vykonatelnosti. "To nelze stihnout, v tak krátké době o tom Nejvyšší soud nemůže rozhodnout," hodnotí tuto cestu skepticky advokátka Jarmila Veselá.

Pokud peníze nezaplatí, je pravděpodobné, že Altner dá okamžitě návrh na exekuci. "Oni pak mohou požádat o odklad vykonatelnosti, že lze důvodně předpokládat, že bude rozsudek zrušen," uvádí Zoufalý. V tom případě sice poběží úroky, ale již ne astronomické smluvní penále.

"Dát návrh na odklad exekuce má logický základ. Dát tak rychle dohromady takové peníze je obtížné," souhlasí Veselá. "Ale exekutor si i v případě jejich úspěchu stejně vyúčtuje část odměny, která půjde při tak vysoké sumě do milionů," upozornila. Pokud by ale ČSSD zcela uspěla, náklady exekutora by pak hradil Altner.

Předsednictvo sociální demokracie už navíc jednalo o úsporných opatřeních, která bude strana kvůli platbě muset přijmout. Místopředseda pro hospodaření ČSSD Martin Starec navrhl ušetřit v letošním roce 55 milionů korun. Jeho návrh schválilo grémium strany, která bude muset šetřit i v dalších letech.

 

Právě se děje

Další zprávy