ČSSD pranýřuje vládu za ticho o radaru, sama data má

Kateřina Eliášová
2. 7. 2008 11:55
Ministerstvo posílá do sněmovny zprávy každý měsíc
Šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek
Šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Děje se to při každém zasedání Poslanecké sněmovny a je to vždy předmětem ostrých výměn názorů. Řeč je o žádostech opozice o informace k radaru.

ČSSD spolu s komunisty tvrdí, že je vláda dostatečně neinformuje. Strany chtějí slyšet, co česká vláda vyjednala.

Ministerstvo zahraničí přitom posílá každý měsíc do Poslanecké sněmovny několikastránkovou analýzu toho, jak vyjednávání vlády o radaru probíhá. Odmítá, že by poslanci měli málo nebo žádné informace.

"Opakovaně jsme upozornili na to, že poslanci mají k dispozici informace o stavu vyjednávání. Odmítáme, že vláda zákonodárce neinformuje," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Zprávy, které ministerstvo zasílá, jsou určeny primárně poslancům a senátorům. Jsou však veřejné a Aktuálně.cz má svolení z nich citovat. "Tyto materiály jsou obecné povahy, nepřináší odpovědi na konkrétní otázky. Považuji je za nedostatečné," uvedla například poslankyně za zelené Věra Jakubková.

USA, Rusko i Polsko

Aktuálně.cz má všechny zprávy ministerstva zahraničí k dispozici. Každá z nich informuje nejen o stavu vyjednávání mezi českou a americkou stranou, ale i tom, co se kolem radaru děje v USA, Rusku i Polsku.

Zprávy popisují také jednání o radaru v NATO a objevují se tam i čerstvé výzkumy veřejného mínění. Květnová zpráva z tohoto roku obsahuje i charakteristiku hlavní smlouvy mezi ČR a USA, kterou už schválila vláda.

"K Dohodě mezi ČR a USA o právním postavení ozbrojených sil přítomných na území ČR ("bilaterální SOFA") proběhlo ve dnech 22. až 24. dubna na Ministerstvu obrany 7. kolo vyjednávání. Během tohoto kola se podařilo uzavřít téma trestní jurisdikce. Následně v rámci jednání s náměstkem ministryně zahraničí USA za účasti ministra životního prostředí byla uzavřena kapitola týkající se životního prostředí. Předpokládá se, že zbývající sporný bod v otázce problematiky daní a poplatků bude vyřešen do několika týdnů," stojí například v květnové zprávě.

Foto: Aktuálně.cz
Přečtěte si, co stojí ve smlouvě o radaru

"Zprávy dostává předseda Poslanecké sněmovny a Senátu každý měsíc 20. dopisem ministra Schwarzenberga s žádostí o distribuci příslušným výborům. Zahraniční výbor dostává vlastní kopii rovnou," popsala cestu zpráv Veronika Kuchyňová Šmigolová z ministerstva zahraničí.

Přístup k nim mají podle Kuchyňové Šmigolové všichni poslanci.

Chceme to od premiéra

Letos v dubnu předseda poslaneckého klubu Michal Hašek tvrdil, že informace k radaru postrádá, a že je dostal až na služební cestě ve Washingtonu a Moskvě.

Loni v říjnu zase místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD řekl: "Tady probíhá jednání, o kterém my vlastně nemáme ani základní informace". V tu dobu už ministerstvo vypracovalo a poslalo do sněmovny minimálně 9 zpráv o stavu vyjednávání.

Hašek teď přiznal, že informace opozice sice má, ne ale dostatečné. Navíc, "radarové novinky" chtějí mít sociální demokraté přímo od premiéra Topolánka.

"Sám slíbil, že bude podávat informace na půdě sněmovny, což se neděje. My chceme diskuzi, ne jen popisné zprávy," řekl Aktuálně.cz šéf sociálnědemokratických poslanců Michal Hašek. ČSSD kvůli tomu minulý týden dokonce svolala mimořádnou schůzi sněmovny, ale neuspěla.

Čtěte více: Opozice neprosadila debatu o radaru. Koalice vyhrála

Šéf sněmovního zahraničního výboru z ČSSD Jan Hamáček Aktuálně.cz potvrdil, že informace z ministerstva dostává. "Jsou často ale jen popisné, což jistě svůj účel splňuje. Ale co konkrétního se dojednalo, se nedozvíme," vysvětlil. Přiznal však, že na žádost o konkrétní informace odpověď z ministerstva dostal.

"Pokud poslanec vyžaduje více odborných detailů a svoji žádost zdůvodní, informaci by měl dostat," tvrdí Hamáček.

Stěžují si koaliční poslanci

Nedostatek informací je také argumentem dvou zelených poslankyň Olgy Zubové a Věry Jakubkové.

Obě patří k odpůrkyním radaru. Jakubková to vysvětluje také tím, že nemá od vlády žádné informace.

"Jestli chce vláda můj hlas, musí mi je dát. Chci vědět, jestli náhodou není pro bezpečnost Evropy nějaká jiná možnost než jen radar," řekla médiím Jakubková. Jak uvedla, ty, které má, jí nestačí.

Stěžuje si rovněž, že nemá přístup k uzavřené dohodě, kterou už schválila vláda. "Jako poslankyně mám přístup k materiálům v režimu "vyhrazené", přesto je pro mě hlavní smlouva nepřístupná," dodala Jakubková.

 

Právě se děje

Další zprávy