ČSSD poslala ANO a lidovcům manuál, jak vládnout

Martina Machová Martina Machová
2. 12. 2013 14:25
Deník Insider získal kompletní manuál pro budoucí vládu zpracovaný ČSSD
Lídři ČSSD, ANO a KDU-ČSL.
Lídři ČSSD, ANO a KDU-ČSL. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté zaslali svým potenciálním koaličním partnerům návrh, jak si představují fungování trojkoalice ČSSD, ANO a lidovců.

Jde o část koaliční smlouvy, která vymezuje mechanismy, jak bude koalice prosazovat svůj program, obsazovat místa na ministerstvech a také řešit případné spory.

Jestli podle nastíněného manuálu bude koalice skutečně fungovat, rozhodnou zástupci ANO a lidovců během pondělního večerního jednání.

Z kompletního znění dokumentu, které přinese pondělní vydání deníku Insider, vyplývá, že si ČSSD chce zavázat koaliční poslance, aby "po dobu trvání této koaliční smlouvy nevyvolali na půdě Poslanecké sněmovny hlasování o vyslovení nedůvěry vládě nebo o rozpuštění Poslanecké sněmovny, a ani se k takovému hlasování nepřipojili."

K vypovězení koaliční smlouvy dojde v případě porušení některého z uvedených bodů, předcházet mu ale musí smírčí řízení.

ČSSD dále v dokumentu koaličním partnerům navrhuje, aby odvolání a jmenování člena vlády bylo v režii předsedy vlády, bude se tak ale dít na návrh předsedy příslušné koaliční strany. "Další postup o takovém návrhu podléhá dohodě předsedy vlády s předsedou příslušné strany," uvádí dokument.

Sobotkův návod, jak vládnout Česku, najdete v placené sekci deníku Insider

Ten řeší i obsazení nižších pozic na ministerstvech. "Členové vlády budou v personální politice svých ministerstev respektovat zásadu vysoké odbornosti. Na ministerstvech bude respektována zásada obsazení místa náměstka odborníkem, který bude navržen koaličními partnery a akceptován příslušným ministrem," plánují socialisté.

Koaliční rada a další schůzky

Návrh smlouvy rovněž počítá s tím, že se předsedové koaličních stran a jejich parlamentních frakcí budou každý měsíc scházet, aby společně konzultovali další postup na vládě a ve Sněmovně. Vláda pak má klubům obou komor koaličních stran zasílat svůj legislativní plán.

Jednotliví ministři pak na požádání parlamentní frakce mají za úkol jít svůj zákon poslancům vysvětlit. "Koaliční kluby budou připomínkovým místem vládních návrhů zákonů," uvádí rovněž dokument. Pokud kterákoli strana s plány ministerstev nebude souhlasit, má právo vyvolat o jejím řešení dohadovací nebo smírčí jednání.

S dohadovacím jednáním počítá návrh i pro případy, kdy koalice narazí na téma, o kterém nepojednává koaliční smlouva nebo programové prohlášení vlády. "Projednání sporné věci bude přerušeno do doby ukončení dohadovacího nebo smírčího jednání, nejdéle však na dobu jednoho týdne," navrhuje postup ČSSD.

Socialisté zároveň počítají se zřízením "koaliční rady" jako jednoho z fór koalice. Tu by měl svolávat premiér jednou za dva týdny. Jejími členy by pak byli předseda každé partaje a jeho další tři zástupci. V "době klidu" mají být její náplní  střednědobé plány koalice. V opačném případě jí náleží smírčí řízení.

Před důležitým hlasováním ve Sněmovně se ovšem na žádost kterékoli z koaličních stran budou muset sejít všichni koaliční poslanci.

Kompletní znění koaličního návrhu ČSSD přináší ve svém pondělním vydání deník Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy