ČSSD plánuje volební sjezd a vnitrostranické referendum

ČTK ČTK
13. 6. 2014 21:46
Premiér Sobotka doufá, že referendum projde. Tuší ale, že to bude bitva.
Volební sjezd ČSSD má být v březnu 2015, zvýší se počet delegátů s hlasovacím právem.
Volební sjezd ČSSD má být v březnu 2015, zvýší se počet delegátů s hlasovacím právem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Volební sjezd ČSSD má být příští rok v březnu v pražském Kongresovém centru.

Zvýší se proti minulosti počet delegátů s hlasovacím právem, řekl po pátečním jednání předsednictva šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Předsednictvo taky podpořilo vnitrostranické referendum o kumulaci funkcí, zastoupení žen na kandidátkách a o jiném způsobu sestavování kandidátek. O konání sjezdu i referendu rozhodne sobotní ústřední výkonný výbor ČSSD.

Sjezd má být podle návrhu předsednictva 13. a 14. března. Počet delegátů s hlasovacím právem má být kolem šesti set, tedy asi o sto víc než na minulém sjezdu v Ostravě, uvedl Sobotka.

Je to bitva. A ne jednoduchá

Od referenda očekává výrazné oživení vnitřního života sociální demokracie. Uvedl ale taky, že jde o bitvu, která není úplně jednoduchá. "Je to zcela nová zkušenost, nová věc," řekl Sobotka, podle kterého návrh nejužšího stranického vedení podpořilo 20 členů předsednictva a šest se jich hlasování zdrželo.

Podle jeho stoupence, ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera nebude debata o referendu v sobotu jednoduchá. "Jsme přesvědčení, že na jedné straně členové chtějí větší podíl na rozhodování, a na druhé straně je řada lidí, kterým současný stav vyhovuje," řekl dopoledne.

Sobotka věří, že výkonný výbor referendum schválí. Podobně hovoří i někteří další sociální demokraté. Připouštějí ale, že většina by mohla být jen těsná.

První z dotazů směřuje podle návrhu k většímu otevření strany při výběru kandidátů do voleb. Na tom by se do budoucna mohli podílet všichni straníci, a ne jen stranické elity. Ve věci většího zastoupení žen by měli sociální demokraté vyjadřovat souhlas s tím, aby byl jejich podíl na kandidátkách nejméně dvoupětinový.

Třetí otázka by směřovala ke kumulaci funkcí, o níž se v posledních měsících ve straně často diskutovalo i kvůli tomu, že dvojice hejtmanů zvolených za ČSSD nedodržela stranické usnesení a ponechala si zároveň křesla ve Sněmovně. Sociální demokraté by hlasovali o tom, zda má ČSSD navrhnout zákonné omezení kumulace placených veřejných funkcí.

Referendum má být korespondenční a podle Sobotky anonymní. Jeho výsledky by se pak odrazily ve změnách stanov, o nichž by hlasoval v příštím roce sjezd, a legislativní iniciativě.

 

Právě se děje

Další zprávy