ČSSD ostře kritizovala konec aféry Čunek

Adam Junek, Martina Macková
7. 8. 2007 10:20
Politici kritizují, že se případ vlekl
Verdikt je útokem na demokracii země, míní Jiří Paroubek
Verdikt je útokem na demokracii země, míní Jiří Paroubek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Verdikt "Jiří Čunek je v korupční kauze nevinen" ještě ani není oficiální, a už se stal předmětem sporu.

ČSSD ostře kritizovala práci policie i žalobce.

Expremiér a šéf sociální demokracie Jiří Paroubek označil zastavení stíhání za útok na demokracii v zemi. "Přesto se nejedná o překvapení. Tento krok je logickým vyústěním toho, co provedla pod tlakem vládní garnitury nejvyšší státní zástupkyně, která převedla kauzu z Přerova do Jihlavy," řekl Paroubek.

Ani předseda KSČM Vojtěch Filip se netajil zklamáním. "Naplnily se nejhorší obavy z toho, že kauza bude zpolitizována," uvedl. "Doufám, že poškození učiní všechny právní kroky, aby dosáhli toho, že nadřízený státní zástupce přezkoumá toto rozhodnutí," dodal.

Topolánek: A teď už můžeme pracovat

Naopak vládní ODS rozhodnutí žalobce vítá.

... a v dobré náladě odpovídal na otázky přítomných novinářů.
... a v dobré náladě odpovídal na otázky přítomných novinářů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Premiér Mirek Topolánek vydal prohlášení, v němž vítá konec kauzy - i to, že kabinet bude mít klid na práci.

"Pan premiér je rád, že i přes velký mediální tlak po celou dobu ctil v případu vicepremiéra Čunka presumpci neviny, což se ukázalo jako jediná správná cesta. Je rád, že je případ konečně vyřešen a vládní koalice bude mít opět klid na práci," citovala jej mluvčí vlády Jana Bartošová.

Určitě je to pozitivní zpráva, souhlasí místopředseda ODS Petr Nečas. "Škoda jen, že to trvalo tak dlouho. Navíc některá vystoupení pana Čunka nebyla vždy dvakrát šťastná. Teď je třeba zaměřit se na to, jak je možné, že jedna policejní složka se svým jednáním možná pokusila ochromit vládu," doplnil.

Koaliční partneři ODS - Zelení - jsou zdrženlivější.

"Pokud se tato informace potvrdí, budeme samozřejmě rozhodnutí justičního orgánu, které nemáme možnost a ani nechceme nijak ovlivňovat, respektovat," uvedla místopředsedkyně strany Dana Kuchotvá s tím, že podle ní ale celá kauza vládu poškodila. "Příjemné ale snad bude to, že se diskuze o této kauze vytratí z Poslanecké sněmovny," podotkla.

 

Právě se děje

Další zprávy