ČSSD opět pohrozila, že se pokusí shodit vládu

job, jaa
14. 6. 2007 12:18
Chce o vládě hlasovat, nebude-li se mluvit o Čunkovi
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokracie už podruhé pohrozila, že se kvůli kauze vicepremiéra Jiřího Čunka pokusí ve sněmovním hlasování  shodit Topolánkovu vládu.

Poprvé adresoval výhružku vládě zhruba před měsícem předseda ČSSD  Jiří Paroubek. Řekl tehdy, že hlasovat se bude, pokud žalobce Čunka obžaluje a on neodstoupí z vlády.

ČSSD: Mají možnost se rozhodnout

Dnešním důvodem, proč chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, je to, že koalice chce zítra zablokovat program mimořádné schůze, kde by se mělo jednat o výměně žalobce v Čunkově korupční aféře. Schůzi svolali sociální demokraté, ale pokud se jim nepodaří prosadit její program, jednání ihned skončí.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach deníku Aktuálně.cz potvrdil, že se o to ČSSD opravdu pokusí.

O politice se bloguje na Aktuálně.cz. Čtěte více:

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Zdeněk Škromach Jan Herzmann     Mirek Topolánek

"Chceme informace, protože vláda dělá všechny kroky pro to, aby vyvolala pochybnosti, že celá věc není v pořádku. Vládní poslanci se mají možnost rozhodnout, zda nás budou informovat nebo mohou znovu hlasovat o vládě," řekl Škromach.

Podle něj je možné, že pokus o znovuvyjádření důvěry bude jen "marný boj", ale zároveň ukáže, jak je koalice jednotná. "Koaliční poslanci, kteří se ve sněmovně nějak vyjadřují, mají možnost dát svůj názor najevo. Pak uvidíme, jak vypadá reálná politika," dodal.

Koalice: Neustoupíme!

Šéf občanskodemokratických poslanců Petr Tluchoř odmítá ustupovat. "Nezměníme názor jen proto, že nám vyhrožují. My si stále myslíme, že takováto debata o případu, na kterém stále pracuje vyšetřovatel, na parlamentní půdu nepatří," říká Tluchoř.

Tluchoř si nemyslí, že by měli sociální demokraté šanci v takovém hlasování uspět. "Je to legitimní prostředek opozice, ale i když si člověk nemůže být jistý nikdy, tak je to málo reálné. Potřebovali by více hlasů, než mají."

Pokud by došlo k hlasování o důvěře vládě, má jasno o tom, jak se zachová, i bývalý poslanec ČSSD Miloš Melčák. Ten spolu s Michalem Pohankou, taktéž bývalým poslancem sociální demokracie, umožnil vznik koaliční vlády.

"Znovu bych vládu podržel," řekl Aktuálně.cz Melčák. Ovšem vyvolávat hlasování o nedůvěře je podle něj nesmysl. Ještě ale není rozhodnutý, zda program zítřejší schůze podpoří, či nikoli.

 

Právě se děje

Další zprávy