ČSSD opět odstavila Foldynu. Část straníků protestuje

Martina Machová Martina Machová
25. 6. 2009 23:43
Lídrem v Ústí bude předseda strany Jiří Paroubek, za ním jeden z bohů z Nagana Jiří Šlégr
Jiří Paroubek.
Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát

Teplice - Sociální demokraté na Ústecku udělali další s veletočů při sestavování kandidátky do krajských voleb.

Po faux pas s herečkou Kateřinou Brožovou (paroubkovská část socialistů ji tlačila do popředí kandidátky, ale umělkyně nakonec od kandidatury couvla) se nyní při volbě krajské kandidátky rozzlobila část děčínských sociálních demokratů tak, že opustili jednání.

Byl to protest proti tomu, že mezi voliči nejoblíbenější sociální demokrat v kraji Jaroslav Foldyna klesl až na šesté pořadí - děčínští tvrdili, že jednička jejich okresní kandidátky měla být podle dohod na třetím místě.

"S některými lidmi si už nemůžu říkat příteli a přítelkyně," pronesl zklamaný předseda děčínské organizace Pavel Sinko.

Foldyna pak na hlasování spolustraníků reagoval výrokem, že jeho cílem do voleb je předskočit předsedu strany preferenčními hlasy.

Duch Nagana

Lídrem se podle očekávání stal předseda stravy Jiří Paroubek. Sekundovat mu bude bývalý hokejový reprezentant z Nagana Jiří Šlégr,  který si při té příležiosti podal k socialistům přihlášku. Trojkou kandidátky se stal (místo Foldyny) současný chomutovský poslanec Jaroslav Krákora.

Větší důvěru než Foldyna získal u krajského výkonného výboru, který kandidátku sestavoval, a  později u samotných delegátů nominační konference mostecký socialista Josef Tancoš společně s předsedou krajské organizace a Paroubkovým asistentem Petrem Bendou.

Spokojenost předsedy

Populární, a přece upozaděný Jaroslav Foldyna.
Populární, a přece upozaděný Jaroslav Foldyna. | Foto: Ondřej Besperát

Předseda strany Jiří Paroubek dorazil na konferenci se zpožděním. Zdůvodnil to návštěvou Ruska, na níž se prý sešel i s premiérem Putinem.

„Je to dobrá kandidátka, která je tu schopná vyhrát tu volby a schopná zvítězit velkým rozdílem nad hlavním soupeřem," komentoval výsledky konference předseda ČSSD Jiří Paroubek. 

„Myslím, že tady musíme mít cíl získat alespoň 40 procent podpory. A jsem přesvědčen, že získáme nejméně sedm mandátů," dodal v den, kdy předvolební prefrence ohlásily jeho straně další propad.

Na výtku, že byly porušeny dohody o Foldynovi, pak řekl: "Já jsem nic neslíbil, já jsem to preferoval, ale v tajné volbě byla zvolena jiná možnost a i takové uspořádání kandidátky je vynikající, Jaroslav Foldyna je na volitelném místě  a já jsem tomu rád."

Právě šest míst při minulých volbách socialisté v Ústeckém kraji dostali.

Foldyna byl lídrem socialistů v krajských volbách, které ČSSD poprvé vyhrála. Nakonec se však nestal hejtmanem on, ale tehdejší místopředsedkyně strany Jana Vaňhová, která pak uzavřela koalici s ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy