ČSSD: Odsuňte restituce na září a nebudou obstrukce

Martina Machová Martina Machová
15. 6. 2012 11:20
Koalice chce o nabídce jednat a rozhodne se během dne
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté nabídli vládní koalici politický obchod v souvislosti s církevními restitucemi. Když je přesunou na září, ustoupí od obstrukcí, které si na následující dny připravili.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil předseda klubu socialistů Jeroným Tejc s tím, že jednal jen s předsedy ODS a TOP 09. Platforma LIDEM nemá stále poslanecký klub.

"Snažíme se hlasování o církevních restitucích ještě oddálit a čas využít k tomu, abychom mohli ještě my, ale i veřejnost s jednotlivými poslanci o způsobu, jak restituce proběhnou, jednat," uvedl.

ČSSD totiž dopředu avizovala, že je připravena blokovat přijetí zákona co nejdelší dobu a scházet se každou středu a pátek i během července. Jde o jediné dny, kdy podle sněmovních pravidel mohou být schvalovány zákony v konečném, třetím čtení.

"Tuto nabídku jsme od sociální demokracie dostali, zatím jsme se o ní neporadili, tak nejde říci, jak se k ní postavíme. Jasno ale bude již pravděpodobně během pátku," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Kromě socialistů si nepřejí zákon o církevních restitucích v této podobě i komunisté a Věci veřejné. Vadí jim zejména to, že neexistuje přesný seznam a vyčíslení majetku, jež má být vrácen.

 

Právě se děje

Další zprávy