ČSSD odmítnutím misí spáchala zločin, řekl Zeman

Domácí Domácí
28. 12. 2008 18:46
Bývalý premiér kritizoval postup ČSSD ve sněmovně
Miloš Zeman na oslavě narozenin Miroslava Šloufa
Miloš Zeman na oslavě narozenin Miroslava Šloufa | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Miloš Zeman se znovu obul do stranické strategie současného vedení sociální demokracie. Velmi ostře napadl postup poslanců ČSSD, kteří na poslední předvánoční schůzi sněmovny zablokovali schválení českých zahraničních vojenských misí.

V rozhovoru pro televizi Prima Zeman označil tento postup za hloupost kombinovanou se zbabělostí. Podle Zemana není možné odpírat pomoc spojencům, neboť je pravděpodobné, že ji budeme někdy také potřebovat. Boj s teroristy v Afghánistánu přitom podle něj snižuje riziko, že někdy budeme muset čelit jejich útoku v Česku.

"Základní konflikt 21. století bude s islámským fundamentalismem. Stahování vojsk z Afghánistánu je pitomost, která dosahuje až zločinného charakteru," přisadil si Zeman.

Sociální demokracie podmínila svůj souhlas s prodloužením pobytu českých vojáků v Afghánistánu několika požadavky, jedním z nich bylo i zrušení poplatků u lékaře. Na to ODS odmítla přistoupit.

Paroubek Zemanova slova odmítl

Zemanova slova ostře odmítl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj byla a je sociální demokracie připravena ke kompromisu, vláda si však může za prohru sama, neboť nebyla ochotna vést s opozicí diskusi.

"Miloš Zeman se již poněkolikáté ve významné politické otázce plně angažuje na straně vlády. Stejně intenzivně, jako podporuje nepřiměřené vojenské ambice pravicové vlády, by jako bývalý sociálně demokratický premiér mohl vystupovat ve prospěch zrušení poplatků ve zdravotnictví," uvedl v prohlášení Paroubek.

Bývalý premiér v televizi zopakoval, že nesouhlasí s umístěním amerického radaru v Česku a v té souvislosti odmítl obchod, kdy by ODS přistoupila na schválení Lisabonské smlouvy výměnou za podporu amerického radaru ze strany ČSSD.

Vláda spolu se Spojenými státy podle Zemana dělá z lidí blbce, když tvrdí, že je radar namířen proti zemím, jako je Írán. Zařízení se buduje kvůli Rusku, což je chyba, zdůvodnil Zeman.

Diskusní pořad Primy byl natáčen v kanceláři Sdružení přátel Miloše Zemana.

 

Právě se děje

Další zprávy