ČSSD odmítla tolerovat vládu koalice

Bronislav Pavlík, Veronika Suchá
10. 1. 2007 15:10
Praha - Jednání, na němž Mirek Topolánek požádal sociální demokraty o podporu, mělo ojedinělý kolorit - v přímém přenosu jej vysílal zpravodajský kanál ČT 24.
Dohadování o podpoře vlády v přímém přenosu.
Dohadování o podpoře vlády v přímém přenosu. | Foto: Aktuálně.cz

Sociální demokraté už na začátku jednání vládním politikům řekli, že kvůli programu nemohou jejich kabinet podpořit.

Nezměnil to ani návrh trojkoalice, aby všechny důležité reformy vznikaly v komisích, které by tvořili členové všech stran.

Jako příklad takového postupu uvedl lídr zelených Martin Bursík takzvanou Bezděkovu komisi, která připravila propočty pro důchodovou reformu.

"Nezvedneme pro vaši vládu ruku, ani ji nebudeme tolerovat," řekl však po hodinové schůzce Jiří Paroubek.

Své výhrady shrnuli sociální demokraté do deseti oblastí (plné znění ČTĚTE ZDE).

Paroubkovi vadí v budoucí vládě i konkrétní jména některých ministrů. Zmínil například ministryni kultury Helenu Třeštíkovou, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga či ministryni školství Danu Kuchtovou.

Paroubkův nápad

S plánem dohadovat se o vládě v přímém televizním přenosu přišel předseda ČSSD Jiří Paroubek. "V předchozích měsících jsme měli zkušenost, že výsledky jednání byly dezinterpretovány," řekl také hned v úvodu do kamery.

Komentátoři politické scény považují dnešní televizní program spíš za popíchnutí politických konkurentů než za snahu, aby jednání získalo na serióznosti.

"Beru to spíš jako vtip," uvedl například v České televizi politolog Tomáš Lebeda.

Bohumil Doležal dokonce řekl, že podobné jednání před televizními kamerami je absurdní a nemá žádný smysl. "Divím se panu Topolánkovi, že na podobné věci přistoupí. Panu Paroubkovi jde pouze o zdiskreditování předsedy ODS," myslí si Doležal. "Někdy je nutné, aby byla politická jednání vedena za zavřenými dveřmi," dodal.

A přece se točilo

Pokud nebyla schůzka přínosná z pohledu sedmiměsíční politické krize, v historii televizního zpravodajství je přímý přenos z politických jednání ojedinělý.

Jednání o budoucnosti vlastní země mohli včera občané Česka sledovat "on-line". Médii oslovení politologové to dlouho považovali za vtip. Francouzský politolog Ilios Yannakakis, který dění v Česku blíže sleduje, označil nápad s přímým přenosem jednání politiků za "skutečně nedemokratický". "Je to fantastická demagogie - 'dívejte se, my sociální demokraté jsme odpovědní a chceme kompromis, zatímco oni ne, oni jsou ti špatní a my jsme ti dobří'," řekl ČTK. Dodal, že už nemůže jít o skutečné jednání. Ve Francii se dosud žádný přímý přenos jednání politických stran neuskutečnil.
Jednání o budoucnosti vlastní země mohli včera občané Česka sledovat "on-line". Médii oslovení politologové to dlouho považovali za vtip. Francouzský politolog Ilios Yannakakis, který dění v Česku blíže sleduje, označil nápad s přímým přenosem jednání politiků za "skutečně nedemokratický". "Je to fantastická demagogie - 'dívejte se, my sociální demokraté jsme odpovědní a chceme kompromis, zatímco oni ne, oni jsou ti špatní a my jsme ti dobří'," řekl ČTK. Dodal, že už nemůže jít o skutečné jednání. Ve Francii se dosud žádný přímý přenos jednání politických stran neuskutečnil. | Foto: Jaké to v televizi bylo ČTĚTE ZDE

Na politicích také bylo zřejmé, že neví, jak se v této situaci chovat. "Bude to Big Brother," řekl těsně před jednáním předseda zelených Martin Bursík.

"Jdeme tam jen proto, že sedm měsíců bez vlády už je příliš dlouhá doba," doplnila jeho kolegyně, ministryně školství Dana Kuchtová.

"Je to teatrální gesto pana Paroubka. Nepředpokládáme však, že to jednání bude dlouhé," řekl mluvčí Topolánkovy vlády Martin Schmarz.

Milý Slávku Sobotko

Výrazně spokojeně se z televizní obrazovky usmíval Jiří Paroubek, který od počátku nezakrýval, že přišel jen přednést své výhrady k vládě.

"Řekli jsme nejen ne, ale také proč ne," řekl po skončení přímého přenosu Paroubek. Má za to, že na schůzce ukázal, že sociální demokraté nejsou nevychovanci. "Jistě: Bylo to trochu novátorské. Ale ukázalo to, že postupujeme korektně."

Mirek Topolánek po konci řekl, že televize ho nijak neovlivnila. "Maximálně by to bylo méně formální, kdyby se jednalo bez kamer," řekl Aktuálně cz.

Jak by "méně formální" schůzka vypadala, předvedl v přímém přenosu ze všech přítomných politiků právě on. V jistém momnetu se nechal unést vystoupením místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

"Milý Slávku Sobotko," zvýšil hlas Topolánek. "Kašlu na ty televizní kamery...," řekl a vyčetl někdejšímu ministrovi financí výroky, které považoval za neseriózní.

"Promiň, že ti tykám. Tykáme si normálně a nebudu to měnit kvůli televizním kamerám - já je nezval," řekl pak ještě premiér.

Ten hodlá po neúspěchu schůzky s ČSSD rozeslat všem poslancům sociální demokracie osobní dopis a v něm je požádat o podporu pro svou vládu.

 

Právě se děje

Další zprávy