ČSSD neuspěla s odkladem důchodové reformy na rok 2016

ČTK ČTK
13. 3. 2012 20:20
Koaliční většina návrh v Poslanecké sněmovně zamítla
Odložíme - ušetříme, tvrdí Sobotka.
Odložíme - ušetříme, tvrdí Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna v úterý podle očekávání odmítla hlasy koalice snahu ČSSD o tříletý odklad spuštění penzijní reformy z příštího roku na povolební rok 2016.

Sociální demokraté plánují zrušit takzvaný druhý pilíř důchodového systému, který počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Koalice se ale zavázala naplnit důchodovou reformu v tomto volebním období.

Cílem reformy je získat nové zdroje na financování penzí budoucím generacím, uvedl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Vladislav Vilímec (ODS). Návrh ČSSD je podle něj "pouze průhledným nástrojem k blokování potřebných změn důchodového systému".

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka návrh hájil s tím, že by odklad ušetřil státu během tří let až 20 miliard korun, které by bylo možné využít na financování nynějších penzí s ohledem na čtyřicetimiliardový schodek na důchodovém účtu. Podle něj spuštění reformy za necelých deset měsíců není připraveno.

"Takovýto typ reformy si v době, kdy musíme snižovat schodky veřejných rozpočtů, prostě nemůžeme dovolit. Příští vláda bude muset druhý pilíř stejně zrušit," prorokoval Sobotka, podle něhož je nyní ještě čas "udělat to v klidu". Kabinet ale tvrdí, že efekty reformy se projeví až s odstupem, a změny je tedy nutné provést v předstihu.

Penzijní reforma předpokládá, že si lidé budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. V současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Sociální demokraté napadli zákony důchodové reformy u Ústavního soudu. Pokud uspějí v příštích parlamentních volbách, plánují druhý pilíř sloučit se stávajícím penzijním připojištěním.

 

Právě se děje

Další zprávy