ČSSD neřekne, koho z kola ven, míček je prý u Fischera

Petr Holub
7. 10. 2009 19:10
Premiér má podle strany sám přijít s návrhy, jak obměnit kabinet
Předseda Paroubek si počká, s čím přijde premiér Fischer. Ilustrační snímek.
Předseda Paroubek si počká, s čím přijde premiér Fischer. Ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Praha - Premiér Jan Fischer chystá rekonstrukci vlády, sociální demokraté však s žádnou personální rošádou nepřijdou.

"To se týká celé vlády. Ministrů, které nominovala naše strana, i těch, které navrhla ODS," sdělil Aktuálně.cz jeden ze straníků obeznámených s názorem vedení.

Pokud bude chtít premiér některé z ministrů vyměnit, musí to sám navrhnout a zdůvodnit.

ČSSD předem jednoznačně vylučuje změnu pouze u ministra vnitra Martina Peciny. Nechtěla by se vzdát ani resortu zahraničí, sociálních věcí nebo místního rozvoje.

Tento postoj podle zdroje blízkého vedení však neznamená, že snadno připustí výměnu někoho jiného, konkrétně šéfa zemědělství Jakuba Šebesty, o kterém spekulují média.

ČSSD očekává diskusi o tom, že se počet ministrů sníží. Například čerpání evropských dotací dnes mají ve vládě na starosti ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška a ministr pro evropské záležitosti Štěpán Füle.

Sociální demokraté už dříve kritizovali některé ministry nominované ODS, na prvním místě ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou.

Ani v jejím případě, ani v resortu zdravotnictví či obrany výměnu žádat nebudou. Spokojí se s tím, že vláda stanoví mantinely jejich dalšího postupu.

ODS pak žádá konec právě pro ministra Pecinu.

V tuto chvíli je tak jistý pouze odchod ministra životního prostředí Ladislava Mika. Miko do funkce nastoupil jen na přechodnou dobu a počítal s tím, že se na podzim po předčasných volbách vrátí do Bruselu, kde vede ředitelství ochrany přírodních zdrojů.

Pokud by se nevrátil, hrozí mu podle informací z Evropské komise, že by o místo vysokého evropského úředníka přišel. V úřadě na něj například čekají důležitá rozhodnutí o evropské biodiverzitě.

Miko na konci listopadu skončí. Zelení už za něj mají náhradu. "My už v tuto chvíli máme kandidáta na ministra životního prostředí. Už je konzultován i v předsednictvu strany," potvrdil v Radiožurnálu bývalý předseda strany Martin Bursík. Dodal, že se jménem kandidáta zelení seznámili i premiéra Jana Fischera. "Všichni kromě médií a široké veřejnosti vědí, kdo je ten kandidát," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy