ČSSD neotálí, vajec už používá v předvolební kampani

Michal Žák Michal Žák
28. 5. 2009 22:11
Na webu socialistů jsou bannery s ušpiněnými politiky
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Od vajíčkové smršti na pražském Andělu uplynulo jen několik desítek hodin, ale ČSSD už ji briskně použila v kampani před volbami do Evropského parlamentu.

Na webu strany se objevilo několik bannerů. Pod fotografiemi vejci znečištěných politiků - předsedy Jiřího Paroubka a místopředsedy Bohuslava Sobotky - stojí text "Odmítáme násilí a vulgaritu. Chceme diskusi a vizi o programu pro Českou republiku".

Ve článku, který lze najít pod jedním z bannerů, Lidový dům útočí na ODS Mirka Topolánka.

"Přestože agresivní útoky na mítinku sociální demokracie v Praze na Andělu odsoudila velká část veřejnosti, prezident Václav Klaus je zděšen a na protiprávním jednání demonstrantů se shodují i právníci, Občanská demokratická strana nadále projevuje svou aroganci," stojí na webu sociálních demokratů.

Vajíčková smršť po dvou týdnech skončila

Předseda Jiří Paroubek se poprvé stal terčem pro hod vejcem před dvěma týdny v Kolíně.

Sociální demokraté vše zpočátku bagatelizovali, ale postupem času obvinili z organizování útoků ODS, Mladé konzervativce i dobrovolníky z Modrého týmu. Z Jánského vršku následně několikrát zaznělo, že ODS nemá s útoky nic společného. Občanští demokraté vrhače několikrát vyzvali, aby ataků zanechali.

Aktéři útoků se v posledních dnech domlouvali na internetové sociální síti Facebook. K iniciativě "Vejce pro Paroubka v každém městě" se během poměrně krátké doby připojilo přes 50 tisíc lidí.

Vše vyvrcholilo ve středu na Smíchově, kde čelné představitele Lidového domu zasypalo několik set vajec.

 

Právě se děje

Další zprávy