ČSSD návrh Vlčka do ÚOOÚ stáhla kvůli Zemanovi

ČTK ČTK
19. 6. 2013 17:03
Prezident sociálním demokratům oznámil, že Vlčkův jmenovací dekret nepodepíše
Miloslav Vlček na starším snímku.
Miloslav Vlček na starším snímku. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Kandidaturu bývalého předsedy sněmovny Miloslava Vlčka na inspektora Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) sociální demokraté stáhli, poté co jim prezident Miloš Zeman oznámil, že jeho jmenovací dekret nepodepíše.

"Tak já jsem při nedávném setkání s panem předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou upozornil, že vzhledem k tomu, že prezident republiky podepisuje dokonce i jmenovací dekrety inspektora pro ochranu osobních údajů, nepodepíši jmenovací dekret pana Miloslava Vlčka, protože se domnívám, že pro tuto funkci není odborně kvalifikován," prohlásil Zeman při představování svého Nadačního fondu na splácení státního dluhu.

Vlčkova nominace byla vzata zpět předsedou senátorů ČSSD Petrem Víchou, potvrdila odpoledne senátní volební komise.

Uvedl také, že byl připraven se podrobit dalšímu skandálu, protože prý čekal, že média opět napíší, že "prezident, který by měl být pouze ceremoniářem, najednou odmítá Miloslava Vlčka jako tohoto kandidáta".

Zeman tím narážel na kauzu akademika Martina C. Putny, kterého odmítal jmenovat profesorem kvůli jeho vystupování během pochodu sexuálních menšin v Praze.

Za svůj postup se prezident stal terčem kritiky, mimo jiné proto, že se údajně snažil příliš rozšiřovat své pravomoci. Putna nakonec profesorský dekret převezme z rukou ministra školství.

Jedinou kandidátkou na místo inspektora ÚOOÚ po matematičce Kamile Bendové, vdově po disidentovi Václavu Bendovi, tak zůstala bývalá senátorka ČSSD Jiřina Rippelová, které se loni nepodařilo mandát obhájit za zemanovce.

Klub ČSSD ji odmítl podpořit, nominovala ji senátorka Alena Dernerová (za Severočechy.cz). Volba inspektora je naplánována na tento pátek.

Sobotka návrh stáhnul

Hlava státu ve středu také ocenila Sobotku za to, že na její upozornění zareagoval a návrh na jmenování Vlčka stáhnul. Bývalého předsedu sněmovny prosazoval Senát, v němž mají většinu jeho straničtí kolegové ze sociální demokracie.

Nominace byla kritizována již dříve kvůli Vlčkově minulosti. Před předloňskými sněmovními volbami totiž musel rezignovat kvůli kauzám spojeným s dotacemi a půjčkami.

Údajně lobboval za pětadvacetimilionovou dotaci sportovnímu sdružení, která ale nakonec skončila v luxusním hotelu. Podle ČSSD byl však ze všech obvinění soudně očištěn.

V poslední době se také spekulovalo o tom, že Vlčkovo stažení může souviset i se skandálem kolem údajného uplácení trojice bývalých poslanců za ODS.

Ti čelí obvinění, že se vzdali mandátů výměnou za příslib členství v orgánech státních společností, čímž měli podle vyšetřovatelů získat neoprávněnou výhodu.

 

Právě se děje

Další zprávy