ČSSD na jihu Moravy bude o koalici jednat s ODS

Lenka Smyčková
12. 11. 2008 6:00
Pokud by se ODS neshodla, osloví další
Budoucí hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek bude jako s prvními jednat s ODS.
Budoucí hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek bude jako s prvními jednat s ODS. | Foto: Jan Langer

Brno - Na mapě České republiky přibyl další kraj, v jehož vedení se chce spojit ČSSD s ODS. Sociální demokraté přizvali k vládnutí ODS na jižní Moravě.

Občanské demokraty si jako prioritního partnera do koalice vybrali nově zvolení krajští zastupitelé za ČSSD po téměř pětihodinovém jednání.

"Pro první koaliční jednání byla zvolena ODS," oznámil téměř o půlnoci mluvčí krajského výboru ČSSD Marek Babák.

Znamená to, že Hašek začne hned ve středu hned s lídrem ODS Milanem Venclíkem jednat o možné koaliční smlouvě. Až kdyby jednání s ODS ztroskotalo, osloví další možné partnery - zbývají ještě lidovci a komunisté.

Jižní Morava je tak po Olomoucku, Zlínsku a zřejmě i jižních Čechách čtvrtým regionem, kde se v čele kraje spojí ČSSD s ODS.

Zatímco na Zlínsku a Olomoucku bude v koalici s občanskými a sociálními demokraty ještě KDU-ČSL, na jižní Moravě by šlo o čisté spojení dvou největších politických rivalů.

Do rady by se vůbec nedostala KDU-ČSL, jejíž hejtman Stanislav Juránek stál v čele kraje od jeho vzniku.

ODS nevadí rušení poplatků ani audit

Už v pondělí Hašek sdělil, že všichni potenciální koaliční partneři jsou schopni ČSSD podpořit při naplňování předvolebních slibů.

Lídr ODS Milan Venclík těsně po sečtení volebních výsledků. I přes
Lídr ODS Milan Venclík těsně po sečtení volebních výsledků. I přes | Foto: Jan Langer

To znamená, že i když bude v radě ODS, v krajských nemocnicích se od pacientů nebudou vybírat poplatky, nedojde k privatizaci žádné veřejné služby a uskuteční se velký personální a finanční audit na krajském úřadu.

„Zrušení poplatků v krajských nemocnicích není nepřekonatelný problém," odpovídala už těsně po volbách na dotazy novinářů dvojka kandidátky ODS Anna Procházková.

Podle některých spekulací se ČSSD k ODS klonila už od začátku povolebních vyjednávání. Komunistům Hašek vystavil „žlutou kartu" za to, že se dodnes nedistancovali od své minulosti. U lidovců zase údajně hrají roli antipatie k hejtmanu Juránkovi.

Pomohla úrazovka? Ne, říká Hašek

Rozhodování zastupitelů předcházel maraton vyjednávání expertních skupin z oblasti zdravotnictví, sociálních věcí, školství a dopravy.

ČSSD dnes navíc vyčkávala, jak v poslanecké sněmovně dopadne hlasování o převodu brněnské Úrazové nemocnice ze státu na město. Převod má zachránit nemocnici před zánikem naplánovaným ministerstvem zdravotnictví.

Zákon o převodu navrhli sociálnědemokratičtí poslanci v čele s Haškem, a přestože ODS a KDU-ČSL byly dříve proti převodu, celkem sedm poslanců z obou stran dnes nakonec pro zákon hlasovalo.

Hašek v pondělí hovořil o úrazovce jako o záležitosti, která ovlivní jednání o koalici, dnes už ale ve sněmovně řekl, že „toto nebylo hlasování o krajské koalici".

 

Právě se děje

Další zprávy