ČSSD mění pravidla: Na vstup do strany se bude čekat

Martina Machová Martina Machová
12. 2. 2011 14:50
Vedení strany by mělo mít nově mandát na tři roky
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Špičky ČSSD projednali návrh na změnu svých vnitřních regulí. V novém znění stranických stanov počítají s půlročním čekatelstvím na členství, a upravují také volbu stranických špiček.

Vedení by nově nemělo být voleno jen na dva roky, jak je nyní běžné, ale na tři.

Deník Aktuálně.cz má návrh zpracovaný Lidovým domem pod vedením úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky k dispozici.

Dnes i něm jedná ústřední výkonný výbor. Aby změny vešly v platnost, musí je ještě schválit delegáti březnového sjezdu.

Sobotka na zasedání výboru uvedl, že ČSSD by měla po svém volebním vítězství zrušit některé změny, plánované vládou Petra Nečase. Především povinné spoření v penzijních fondech, zvýšení daně z přidané hodnoty. 

Straníkem na zkoušku

Takzvaným čekatelstvím reaguje ČSSD zejména na masové účelové nábory, které proslavily severočeskou ČSSD. Před sněmovními volbami například někteří funkcionáři platili za vstup do ČSSD peníze či slibovali jiné výhody, například na pojížďky limuzínou či rauty.

"Uchazeč má právo účastnit se schůzí místní organizace ČSSD, nemá však právo hlasovat. Po uplynutí šesti měsíců od zápisu do seznamu uchazečů může uchazeč podat žádost o přijetí do ČSSD," popisují omezená práva kandidáta do strany nové stanovy.

Po uplynutí ochranné lhůty pak musí jeho přijetí posvětit nadpoloviční většina členů. Pokud nováčka nepřijmou, musí mu písemně sdělit, proč nebyl přijat a čekatel se pak může odvolat k okresnímu výkonnému výboru.

Na konferenci podle počtu hlasů

Významnou změnou je pak prodloužení volebního období ze dvou na tři roky, a to na všech úrovních, tedy i předsedy celé ČSSD. Nicméně sjezd se bud konat nadále jednou za dva roky. "Variantou pak je, že by sjezd byl jednou za tři roky," upřesnil Aktuálně.cz Bohuslav Sobotka.

Nově také stanovy počítají s takzvanou konferencí ČSSD. Tu se snažil prosadit už někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek, leč neúspěšně. Kritici mu vytýkali, že tím vytváří bič na ústřední výkonný výbor. V novém návrhu zapracovaným Lidovým domem ovšem nejsou konkretizovány pravomoci konference.

Sobotka také navrhuje nový klíč, jak nominovat delegáty na stranické konference, na kterých se například rozhoduje o sestavách kandidátek či vedení strany.

Zastoupení se má napříště vypočítávat nejen podle členské základny, ale i podle procenta platných hlasů odevzdaných v předchozích volbách do Poslanecké sněmovny pro ČSSD a počtu voličů.

Nově chce také ČSSD zamezit kumulování stranických funkcí. V návrhu se počítá pouze se třemi na jenu osobu, aby strana dala šanci růstu novým tvářím.

 

Právě se děje

Další zprávy