ČSSD má plán, jak zničit Topolánka

brp
10. 1. 2007 0:00
Praha - V den, kdy byl jmenován druhý kabinet předsedy ODS Mirka Topolánka, přitvrdili sociální demokraté svůj plán, jak se nakonec dostat do vlády. Uvnitř: SPECIÁL - NOVÁ VLÁDA
Čekání na výsledky - soustředěný Mirek Topolánek, šéf ODS.
Čekání na výsledky - soustředěný Mirek Topolánek, šéf ODS. | Foto: Ondřej Besperát

Nejprve předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek zopakoval, že jeho strana Topolánkovu stranu v žádném případě nepodpoří. Poté místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek nepřímo prozradil, že ČSSD pracuje na plánu, který se poprvé dostal na veřejnost na podzim.

Po Vlčkovi Vlček

Jde o to, jak umožnit Miloslavu Vlčkovi, aby splnil slib, že před případným třetím pokusem opustí post předsedy sněmovny, a přitom aby se sociálním demokratům podařilo dostat v této fázi do čela vlády politika, který jim zajistí podíl na vládnutí.

Lubomír Zaorálek v úterý řekl, že strana už má dost podpisů na to, aby svolala mimořádnou schůzi sněmovny, kde by byl zvolen do čela sněmovny nový předseda. Opět Vlček.

Zdroj Aktuálně.cz ze sociální demokracie řekl, že poslanci ČSSD dnes osloví ostatní a pokusí se je získat pro svůj nápad. Listinu se žádostí o svolání schůze podají do konce týdne.

NOVÁ VLÁDA - speciál Aktuálně.cz o včerejším dění na Hradě

(zpráva o plánu sociálních demokratů pokračuje pod speciálem)

KLAUS JMENOVAL TOPOLÁNKŮV KABINET

SEZNAM MINISTRŮ DRUHÉ VLÁDY

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Topolánkova druhá vláda čerstvě po jmenování, 9. ledna. To jsou oni.
Topolánkova druhá vláda čerstvě po jmenování, 9. ledna. To jsou oni. | Foto: Ondřej Besperát
Karel Schwarzenberg zamával přihlížejícím turistům na nádvoří, nastoupil do autobusu a spolu s ostatními ministry odjel na první jednání vlády.
Karel Schwarzenberg zamával přihlížejícím turistům na nádvoří, nastoupil do autobusu a spolu s ostatními ministry odjel na první jednání vlády. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Prezident Klaus při důstojném aktu jmenování vlády.
Prezident Klaus při důstojném aktu jmenování vlády. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

MINISTŘI U KLAUSE. PODLE PROTOKOLU

Martin Bursík se vrátil na ministerstvo životního prostředí. Úřad převzal od Petra Kalaše (v pozadí uprostřed).
Martin Bursík se vrátil na ministerstvo životního prostředí. Úřad převzal od Petra Kalaše (v pozadí uprostřed). | Foto: Ondřej Besperát
Také Helenu Třeštíkovou uvedl na ministerstvo předseda vlády Topolánek.
Také Helenu Třeštíkovou uvedl na ministerstvo předseda vlády Topolánek. | Foto: Ondřej Besperát
Jiří Čunek, skokan podzimu 2006. Ze starosty Vsetína do křesla ministra pro místní rozvoj.
Jiří Čunek, skokan podzimu 2006. Ze starosty Vsetína do křesla ministra pro místní rozvoj. | Foto: Tomáš Adamec
Nová ministryně obrany Vlasta Parkanová poděkovala odstupujícímu ministrovi Jiřímu Šedivému a současně vyslovila přání navázat na jeho činnost. Velké změny prý neplánuje, dokud nezíská vláda důvěru.
Nová ministryně obrany Vlasta Parkanová poděkovala odstupujícímu ministrovi Jiřímu Šedivému a současně vyslovila přání navázat na jeho činnost. Velké změny prý neplánuje, dokud nezíská vláda důvěru. | Foto: Tomáš Adamec

ODPOLEDNE: NOVÍ MINISTŘI V ÚŘADECH

S tím počítá i plán, který čtyři dny před tím předložil předseda ČSSD prezidentovi: strany se předem dohodnou, že nový, či staronový předseda (protože ČSSD opět nominuje Miloslava Vlčka), jmenuje třetím premiérem člověka vybraného ODS. Ne však Mirka Topolánka. Tento člověk by vytvořil vládu ministrů ČSSD, ODS a KDU-ČSL.

Druhý plán: kupředu levá

Když se strany nedohodnou, má ČSSD právě plán z podzimu. Nově zvolený sociální demokrat by pověřil sestavením vlády Jiřího Paroubka, který by sestavil menšinovou vládu.

Existenci těchto plánů potvrdil Aktuálně.cz zdroj z vedení sociální demokracie.

Aby ČSSD prosadila mimořádnou schůzi, stačí jí podpisy 40 poslanců, sama jich má 64.

Aby v nové volbě předsedy sněmovny opět zvolila svého člověka, musela by se opřít kromě komunistů ještě o hlasy některých poslanců trojkoalice. Předseda se volí tajně. Už v červenci, kdy ODS chtěla do čela sněmovny volit své lidi, se ukázalo, že tři strany dnes jmenované vládní koalice nedaly celých svých sto hlasů nikdy dohromady.

Naděje ODS: Pohanka, Melčák?

Aby se nakonec přešlo ke třetímu pokusu, nesměli by dát hlas vládě žádní levicoví poslanci. O důvěře se hlasuje veřejně, klub ČSSD opustili v době od posledního hlasování o vládě dva poslanci - Miloš Melčák a Michal Pohanka. Žádný z nich zatím neřekl, že Topolánkovu druhou vládu podpoří.

Případnou dohodu ODS a ČSSD by také musela podpořit výkonná rada ODS. Ta sice schválila Mirkovi Topolánkovi trojkoaliční kabinet, ale zároveň s tím se Topolánek zavázal, že v případě druhého neúspěchu ve sněmovně rezignuje na místo v čele ODS.

V případě úspěchu by tak plán sociálních demokratů přinesl hned dva úspěchy: účast ve vládě i pád Mirka Topolánka.

 

Právě se děje

Další zprávy