ČSSD má pátou adeptku na ministryni, Yvonu Kubjátovou

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 16. 1. 2014 10:45
Do hry o resort práce a sociálních věcí se dostala náměstkyně olomouckého hejtmana.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vybere ministryni z 5 kandidátek.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vybere ministryni z 5 kandidátek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Další kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí je náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Yvona Kubjátová. Jde už o pátou ženu, kterou předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tento post zvažuje.

Mluvčí strany Martin Ayrer deníku Aktuálně.cz potvrdil, že se předseda strany s Kubjátovou sešel ve čtvrtek ráno.

"Celý rozhovor byl ve velmi odborném a přátelském duchu. Jakákoliv rozhodnutí jsou plně v kompetenci pana předsedy a vím, že se rozhodne správě," komentovala schůzku Kubjátová. Otázku, zda by funkci byla ochotná přijmout, nechala bez odpovědi.

Až dosud se mluvilo o čtyřech kandidátkách. Zuzaně Jetschke Stöcklové, Taťáně Valentové Nersesjan, Ivaně Stráské a Michaele Marksové-Tominové.

S prvními dvěma se šéf strany a budoucí premiér sešel již ve středu, ani jedna z nich však neuvedla, zda by funkci přijala. S Marksovou-Tominovou a Stráskou si Sobotka promluví ve čtvrtek dopoledne. 

Jméno nové ministryně by měl Sobotka oznámit  v pátek. ČSSD musí post znovu obsadit poté, co původní kandidát Petr Krčál kvůli rodinné tragédii kandidaturu vzdal.

Do užšího výběru se tentokrát dostaly pouze ženy. Sobotka totiž čelil kritice, že navzdory programu sociální demokracie do vlády navrhl jen muže.

Dvacet let v oboru

Kubjátová vystudovala na Univerzitě Palackého v Olomouci obor pedagogika a sociální práce. V oboru pracuje již přes dvacet let.

Po ukončení studia byla zaměstnána na sociálně-zdravotním odboru olomouckého magistrátu, kde se mimo jiné věnovala sociálněprávní ochraně dětí. Od roku 2008 reprezentuje Olomoucký kraj jako náměstkyně hejtmana pro sociální záležitosti.

 

Právě se děje

Další zprávy