ČSSD: Lidem bez práce by měl stát pomoct s hypotékou

Petr Kučera David Slížek, Petr Kučera
10. 8. 2009 12:25
Sociální demokraté představili další návrh opatření proti krizi
Foto: Jan Langer

Praha - Lidé, kteří kvůli krizi ztratí práci, se mohou dostat do potíží se splácením hypoték a v nejhorším případě i ztratit střechu nad hlavou, obávají se sociální demokraté.

V takovém případě by jim proto ze zoufalé situace měl pomoci stát, navrhuje ČSSD v další části balíčku opatření proti důsledkům hospodářské krize.

Pokud se člověk s hypotékou dostane kvůli ztrátě práce do potíží, bude stát část splátek dočasně hradit místo něj. Až se z problémů dostane, bude muset půjčku státu zase splatit.

Maximálně 2,5 milionu

Státní podpora má být podle ČSSD krajním řešením, přednost má mít vždycky domluva klienta s bankou na případné restrukturalizaci dluhu.

Na poskytnutí pomoci by měli mít nárok jen občané, kteří splní určité podmínky: za hypotéku ručí nemovitostí, ve které mají trvalé bydliště, přišli o práci v důsledku krize a až do ztráty zaměstnání svůj úvěr řádně spláceli.

Stát by takovým lidem poskytl půjčku v maximální výši 2,5 milionu korun, plánují sociální demokraté. Pomoc by podle nich trvala maximálně jeden rok.

Po jejím uplynutí by dlužník začal půjčku včetně přiměřeného úroku státu zase splácet.

ODS: Další populistický krok, který zvýší zadlužení

Podle ODS jde o další populistický trik, který má Jiřímu Paroubkovi pomoci ve volbách. „Ve skutečnosti by tak ČSSD uvrhla stát do další pasti. Převzetí hypoték by především otevřelo prostor pro spekulace a nahrávalo by korupci. Kdo by rozhodoval o tom, jakou hypotéku převzít a jakou ne?" komentuje návrh ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

Předseda ODS Mirek Topolánek dodává, že návrh ČSSD je příkladem naprosto neodpovědné a nesmyslné politiky. „Stát by měl podle ČSSD přebírat odpovědnost za některé občany. Zcela určitě by ale nedokázal spravedlivě rozhodnout, kdo se do tíživé situace dostal vlastním přičiněním a kdo nezaviněně," vysvětluje.

Podle ODS navíc ČSSD není schopna vyčíslit, na kolik by stát toto opatření přišlo. „Ve výsledku by tak znovu museli všechno zaplatit daňoví poplatníci cestou zvýšení daní nebo státního dluhu," varuje Topolánek.

Pomoc jen pro lidi, kteří nemysleli ani na pojistku

Odborníci upozorňují, že záleží jen na zodpovědnosti každého klienta banky, zda si k hypotéce sjedná také pojištění schopnosti splácet.

„Toto pojištění není povinné, ale klientům jej vřele doporučujeme," říká například mluvčí Hypoteční banky Pavla Hávová. Letos si pojištění hypotéky pro případ ztráty zaměstnání sjednala zhruba třetina nových klientů Hypoteční banky.

U České spořitelny si pojištění schopnosti splácet sjednává asi  60 procent majitelů nových hypoték. „Na stále větší oblibě přitom získává rozšířená varianta pojištění, která se vztahuje i na případy ztráty zaměstnání. Oproti loňskému roku se zájem o tuto variantu pojištění zdvojnásobil," říká Pavla Langová z tiskového oddělení spořitelny.

Zástupci bank však nechtějí komentovat návrhy jednotlivých politických stran.

Podle neoficiálních informací z více bank zatím nesplácení hypoték nepředstavuje v Česku vážnější problém, pohybuje se pod jedním procentem celkového objemu. V USA je to přitom přes 12 procent.

Státní pomoc chystá i Lotyšsko a Slovensko

Pomoc lidem, kteří nejsou schopni splácet hypotéku, schválila v minulém týdnu také lotyšská vláda. Podle agentury Reuters zmrazí splátky jistiny včetně úroků minimálně u 20 procent celkového objemu hypotéky,  v některých případech až u 50 procent. Záležet má na konkrétní situaci každého člověka, přičemž vláda chce vstřícnější k těm, kdo přišli o práci. Pokud dlužník nebude ani pak schopen splácet zbytek úvěru, vláda za něj převezme splátky na tak dlouho, dokud opět nebude moci pokračovat ve splácení sám.

Státní pomoc připravuje také Slovensko. Šanci mají lidé, kteří přišli o práci po letošním 1. lednu a vzali si půjčku před koncem roku 2008. Stát by měl platit maximálně 70 procent splátky (snížené předchozím vyjednáváním s bankou), nejdéle po dobu jednoho roku. Alespoň 30 procent měsíční splátky tak bude vždy muset zaplatit majitel hypotéky.

 

Právě se děje

Další zprávy