ČSSD k biolihu: Ať Langer nařídí vyšetřování Kubiceho

ves
16. 7. 2007 12:37
Žalobkyně minulý týden stíhání členů ČSSD zastavila
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - ČSSD vyzývá ministra vnitra, aby urychleně vyšetřil  postup Útvaru odhalování organizovaného zločinu v kauze biolíh.

Tato kauza s ní související Kubiceho zpráva měly poškodit podle ČSSD pověst strany. Minulý týden žalobkyně zastavila stíhání tří členů sociální demokracie.

Jde o kauzu, která spustila před loňskými parlamentními volbami aféru Kubice: Elitní policejní důstojník Jan Kubice, šéf Útvaru pro odhalování organizované zločinu, obvinil politiky, že zasahují do vyšetřování případu biolíh (a rovněž vraždy podnikatele Františka Mrázka).

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

PŘEČTĚTE SI: Vše, co souvisí s korupční kauzou Biolíh a s obviněními, které vznesl šéf ÚOOZ Jan Kubice.
Kompletní přehled článků naleznete ZDE.

Jak začala kauza biolíh:

"Nyní vyšlo najevo, že ani obvinění, která byla vůči představitelům ČSSD vznášena v souvislosti s kauzou biolíh nejsou pravdivá a Kubiceho útvar nebyl ani za více než rok schopen pro svá obvinění předložit důkazy. V této souvislosti je třeba připomenout, že všechny případy, které v poslední době ÚOOZ sloužily pro obviňování ČSSD z trestné činnosti, končí ve prospěch ČSSD a v neprospěch ÚOOZ," uvádí ČSSD ve svém prohlášení.

ČSSD vadí, že práce ÚOOZ nebyla nikdy nezávisle vyšetřena. "Ministr Langer se pouze obrátil na plk. Kubiceho s žádostí o vysvětlení, což vzhledem k závažnosti případu a možném napojení celého vedení ÚOOZ, včetně plk. Kubiceho na Tomáše Pitra, se jeví jako výsměch veřejnosti," stojí v tiskovém prohlášení.

Sociální demokracie tvrdí, že by do vyšetřování sama mohla přinést velmi závažné důkkazy. Podle ní stála u vzniku tzv. Kubiceho zprávy dohoda mezi některými představiteli vedení ÚOOZ a Tomášem Pitrem, který pro potřeby ÚOOZ připravil tzv. Mrázkův archiv, který sloužil jako hlavní zdroj pomluv a nepodložených obvinění uvedených v tzv. Kubiceho zprávě.

"Je potřeba jasně odpovědět na otázku, jako roli při domovní prohlídce u Tomáše Pitra z května minulého roku hrál právě bývalý detektiv a nyní zaměstnanec Tomáše Pitra Luděk Žákovec," myslí si sociální demokraté.

 

Právě se děje

Další zprávy