ČSSD jde ve stopách VV. Hlasují i ti, co nejsou členy

Martina Machová Martina Machová
16. 7. 2010 14:45
Socialisté sami popsali, jak vypadá jejich strana po pádu Jiřího Paroubka
Foto: Jan Langer

Praha - Hlasovat o osudu politické strany a nebýt vůbec jejím členem? V České republice to umožňují po volbách dvě strany. Věci veřejné to udělaly v nedávném referendu o vládě s plným vědomím, u sociálních demokratů je to výsledek pletichaření a podvodů při povolebním souboji o vliv ve straně.

Aspoň tak to v případě ČSSD vylíčili straničtí kontroloři, když zkoumali okolnosti červnové členské schůze v Litoměřicích, kterou se podle očitých svědků pokusili zmanipulovat lidé blízcí krajskému předsedovi Petru Bendovi.

Deník Aktuálně.cz má materiály kontrolorů v ruce, událostem v Litoměřicích byla reporérka Aktuálně.cz navíc přítomna.

Na základě zprávy kontrolorů bylo tento týden rozhodnuto, že všichni členové ČSSD v Litoměřicích budou přeregistrováni. Je to nekrajnější řešení, k němuž strany přistupují jen výjimečně, mají-li pochybnosti o tom, co se v partaji děje.

Hlasovali nestraníci

Kontroloři ve zmíněném materiálu došli k závěru, že nejméně dva konkrétní lidé byli usvědčeni, že hlasovali o stranických záležitostech, ačkoli nebyli členy.

Podobných případů ale bylo podle zápisů bylo více, jen se nepodařilo v chaosu schůze vše zaznamenat.

"Při hlasování se zvedaly ruce i v místech, která byla označena jako prostor určený pouze pro hosty," stojí ve výpovědi jednoho ze straníků, kterého si kontroloři pozvali k výpovědi.

Vrácené pozvánky

Na schůzi také nebyli pozváni všichni členové litoměřické organizace.

"Vrátilo se 32 pozvánek zaslaných poštou s vyjádřením adresát neznámý," píší kontroloři v dokumentu s tím, že se nejedná v Litoměřicích o výjimku.

"Běžně se vrací více než 40 dopisů rozesílaných členům MO Litoměřice s vyjádřením Adresát neznámý," pokračují o kus dále.

V jiném dokumentu kontrolorů to vysvětluje člen litoměřického vedení jako důsledek toho, že někteří členové mají trvalé bydliště na městském úřadě.

Kdo je členem?

V litoměřické organizaci nebyla pochybná jenom inkriminovaná a novináři popsaná schůze, ale i další věci.

Kontroloři například dále zjistili, že 194 z celkových 264 členů litoměřické ČSSD si v roce 2009 pravděpodobně nedošlo ani pro kupón do členské legitimace, který je potvrzením zaplacení členského příspěvku.

Na evidenčních arších strany totiž chybí podpisy těch, kteří měli členství zaplatit a kýžený kupón si vyzvednout. "Lze se domnívat, že postup hrazení členských příspěvků není transparentní a někteří členové neplní své povinnosti dané stanovami ČSSD," stojí v zápise z kontrolorů.

V této souvislosti upozorňují, že bez kupónu je těžké zjistit, zda je někdo stále ještě členem strany nebo už ne. Bez kupónu totiž může člověk těžko prokázat, že zaplatil členské příspěvky za příslušný kalendářní rok, což je podmínka pro členství.

Nevyzvednutí kupónu je pak právě projevem účelově nabraných členů - tedy lidí, kteří vstoupí do strany jen na jedinou či několik schůzí, a pak v tichosti z členské evidence vypadnou.

 

Právě se děje

Další zprávy