ČSSD dovolila místopředsedy své parlamentní frakce

Martina Machová Martina Machová
26. 11. 2013 11:40
Poslanci hlasovali jednotně, kandidátů bylo stejně jako volných míst
Poslanecký klub ČSSD.
Poslanecký klub ČSSD. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sociální demokraté dál demonstrují svou jednotu. Na poslaneckém klubu si zvolili nové místopředsedy své parlamentní frakce. Kandidátů bylo přesně tolik jako místopředsednických míst, a tak se nekonal žádný souboj.

„Bylo to takřka jednomyslně," uvedl zdroj Aktuálně.cz přítomný jednání.

Novými místopředsedy klubu se stali pardubický poslanec Jan Chvojka, Dana Váhalová z Ostravska, Antonín Seďa ze Zlínska, Václav Votava z Plzeňska, Jaroslav Krákora z Chomutova, lídr olomoucké kandidátky, který původně zvažoval kandidaturu na předsedu klubu, Roman Váňa a nováček Sněmovny Štěpán Stupčuk z Prahy.

Klub vede Roman Sklenák, kterého poslanci zvolili minulý týden. V hlasování dostal 40 z 46 hlasů. Funkci převzal po rezignaci Jeronýma Tejce, který odstoupil v důsledku povolební „lánské aféry". Jeho prvním místopředsedou je Jan Hamáček.

Mezi novými místopředsedy pak jsou jak skalní podporovatelé Bohuslava Sobotky, tak zástupci krajů, kteří patřili do bývalého Haškova tábora. Své zástupce do vedení poslaneckého klubu si ale podle informací Aktuálně.cz domlouvaly samy vlivné kraje.

V případě místopředsedů frakce nejde ovšem jen o porcování vlivu uvnitř poslaneckého klubu, zvolení místopředsedové si rovněž platově polepší díky příplatku, který s postem podle zákona souvisí. Základní měsíční plat běžného poslance činí necelých 56 tisíc korun, místopředsedy klubu 67 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy