ČSSD děkuje, koalice pro ni vymyslela nejlepší řešení

Petr Holub
19. 4. 2011 12:40
Dočasně odchází je Vít Bárta, nad nímž visí podezření, že podplácel poslance
A všichni se smějí... Momentka z demonstrace za pád vlády, která se odehrála před Strakovou akademií 16. dubna.
A všichni se smějí... Momentka z demonstrace za pád vlády, která se odehrála před Strakovou akademií 16. dubna. | Foto: Reuters

Praha - Ze všech ministerských odchodů, které premiér deklaroval v minulých dvou týdnech, nakonec zůstal jediný - kabinet opustí pouze ministr dopravy Vít Bárta, a to dočasně - musí vyvrátit podezření, že podplácel poslance Věcí veřejných.

"Dohodli jsme se na řešení vládní krize," komentuje přesto minimalistickou verzi vládních změn premiér Petr Nečas.

Potěšil tím zvláště sociální demokraty, kteří se nemusí chystat na předčasné volby ani převzít část vládní odpovědnosti. K tomu jim včerejší průzkum volebních preferencí ukázal, že jsou nyní suverénně nejsilnější stranou a spolu s komunisty dnes ve sněmovně sahají k ústavní většině.

Nejmenší společný jmenovatel

Strany ODS, TOP 09 a VV byly k dohodě donuceny, protože kromě předčasných voleb nenašly alternativu. Už zmíněné volební preference společnosti STEM jim přitom slibovaly dohromady pouze 80 poslaneckých mandátů, to je o dvanáct méně, než by dosáhla samotná sociální demokracie.

Proto koaliční lídři našli nejmenší společný jmenovatel odpovídající podmínkám, se kterými šly koaliční strany na jednání do Kramářovy vily a které se navzájem vylučovaly.

Z vládních stran může být relativně spokojena také TOP 09.

"Výměny ministrů naší strany kategoricky odmítáme," řekl před jednáním předseda Karel Schwarzenberg. Po dočasném odchodu Bárty posiluje jeho strana navíc vliv na resort dopravy. Jeho řízením byl pověřen Radek Šmerda, který dříve na ministerstvu obrany úzce spolupracoval s dnešními protagonisty TOP 09 Vlastou Parkanovou a Pavlem Severou.

Navzdory výkonné radě

ODS udržela Alexandra Vondru na obraně, i když nabídl svou funkci kvůli korupční aféře z dob evropského předsednictví.

Premiér však bude muset výkonné radě své strany vysvětlovat, proč nesplnil usnesení, podle kterého musí odejít z vládních funkcí všichni lidé spojení s ABL.

Občanští demokraté se mohou utěšovat tím, že ministrem vnitra nezůstane Radek John, kterého označovali za exponenta Bártovy bývalé bezpečnostní agentury. 

Lídři u prezidenta. Uděláme změny a necháme to při starém.
Lídři u prezidenta. Uděláme změny a necháme to při starém. | Foto: Ludvík Hradilek

Nový ministr vnitra, nestraník Jan Kubice, je paradoxně dokonce majitelem bezpečnostní poradenské firmy SUB S.A., ale občanští demokraté oceňují jeho práci na pozici šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Kubice má od roku 2006 pověst nepodplatitelného policisty, kterou získal po konfliktu s tehdejším premiérem Jiřím Paroubkem.

V Čunkových stopách

Ve vládě oslabily Věci veřejné, mohou však být spokojeny s manévrem, kterým reagovaly na Nečasův návrh odvolat ministry Johna a Dobeše.

"Jsme ochotni obětovat naše ministry, ale jen tehdy, pokud odejdou Alexandr Vondra, Ivan Fuksa a Miroslav Kalousek," prohlásil minulé pondělí John. Premiér výměnu "kus za kus" odmítl, zato přežili John i Dobeš.

Věci veřejné udržely vliv také na ministerstvu dopravy, kam se může Bárta po příkladu Jiřího Čunka vrátit, až očistí své jméno.

Důvěra za vyšší DPH a poplatky v nemocnici

Kromě potvrzení opoziční role a odkladu předčasných voleb přinesla vládní rekonstrukce pro ČSSD ještě jednu dobrou zprávu.

Nečas slíbil, že vláda v červnu předloží reformní zákony a požádá přitom o důvěru. Sociální demokraté tak dostanou další snadný terč. Zákony nejsou připraveny, obsahují nepopulární kroky a ministři nebudou mít čas vysvětlit, proč jsou potřeba.

Vládou dosud prošel jenom koncept penzijní reformy zavádějící spoření u soukromých fondů a zvyšující daň z přidané hodnoty. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek teď má dva měsíce na to, aby předložil reformní zákony rovnou v paragrafech.

Vláda ještě schválila první reformní zdravotnický zákon, tzv. malou novelu zákona o zdravotním pojištění. Vznikla úpravou normy, která měla být hlavním pilířem mírnější verze Julínkovy zdravotnické reformy z jara 2009 a Nečasova vláda do ní připsala jenom vyšší poplatky v nemocnicích.

Ze tří hlavních protikorupčních zákonů už je mimo hru norma o finančním řízení a kontrole, kterou ministr financí Kalousek odložil na neurčito. Ministr vnitra John nestihl zákon o úřednících, koncem června tedy může být hotova jen stručná novela zákona o veřejných zakázkách z dílny ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského.

 

Právě se děje

Další zprávy