ČSSD dává vládě ultimátum, volby chce o týden dřív

Kateřina Eliášová, Eva Benešová
3. 4. 2009 18:35
Lidovci se nechtějí podílet na kabinetu, o němž by spolurozhodovali komunisté
Předseda ČSSD Jiří Paroubek
Předseda ČSSD Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Maximálně do 8.května smí podle ČSSD vládnout současný kabinet Mirka Topolánka, od následujícího dne chtějí socialisté v čele země "vládu nestraníků". Jak po pátečním jednání předsednictva ČSSD doplnil stranický místopředseda Zdeněk Škromach, předčasné volby žádá nejsilnější opoziční strana už 9. a 10. října.

Se jménem předsedy prozatímního nestranického kabinetu prý podle Škromacha může přijít Mirek Topolánek, avšak čas mu ČSSD dala pouze do neděle.

Neděle a dost

V neděli večer by se také lídři demokratických stran zastoupených ve sněmovně (ODS, ČSSD, Strany Zelených a KDU-ČSL) měli znovu sejít a politické debaty ukončit.

"Pokud nějaké takové řešení uzavřeme, tak ho uzavřeme v neděli. Dnes jsme si vyjmenovali ty základní parametry toho řešení čtyř stran, tj. předčasné volby, jejich mechanismus a termín, délka vládnutí této vlády a přechod k překlenovací vládě," uvedl v pátek dopoledne po jednání lídrů premiér Topolánek.

"To co, budeme řešit v neděli, je fakticky nominace na premiéra a případné složení vlády," dodal.

V pondělí by tak sjednané dohody měly potvrdit stranické orgány koaličních stran.

"Máme zájem do konce tohoto týdne dohodu uzavřít a já jsem přesvědčen, že to dohodnutelné je, věřím tomu," řekl po dopoledním jednání s Topolánkem novinářům šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Hrozba Klausem

Pokud do konce týdne dohody dosaženo nebude, půjde Paroubek s "nedohodou" na Hrad za Václavem Klausem, řekl šéf socialistů. "Buďto chtějí jednat, a pak se s námi dohodnou rychle. A pokud nechtějí jednat, tak ať to řeknou. Věci se pak prostě budou řešit obvyklým ústavním způsobem."

"Tak ať jde," reagoval na prohlášení šéfa ČSSD místopředseda ODS Petr Nečas. Tvrdí, že obrysy dohody do neděle uzavřeny být mohou, popřel ale, že by do konce týdne byla vytvořena nová vláda.

"Nechápu tu hysterii, že musí být honem nová vláda. Klausův kabinet byl v demisi měsíc. Nemůžeme sestavit vládu za pár hodin," dodal. Jedním z důvodů je prý i vytíženost premiéra.

Buď komunisti, nebo my, hrozí lidovci

Dopolední jednání narušilo prohlášení lidovců, kteří se odmítají stát součástí nové vlády, pokud na ní budou mít sebemenší podíl komunisté.

Navzdory dosavadním dohodám trvají na tom, aby nynější kabinet vládl v demisi až do předčasných voleb.

"Pro KDU-ČSL je nepřijatelná jakákoliv forma vlivu KSČM na vládu. Vzhledem k předsednictví EU, hospodářské krizi a k destrukci zájmů v zahraničí upřednostňujeme pokračování vlády na stávajícím koaličním půdorysu," citoval předseda strany Jiří Čunek usnesení předsednictva.

"Vláda musí skončit. Čím dříve, tím lépe. My jsme ochotni hovořit o nějakém termínu v rámci celého toho uspořádání, na kterém bychom byli ochotni se dohovořit," reagoval na to Paroubek.

Zároveň zdůraznil, že pokud současná vláda nezíská potřebnou podporu, navrhne předsednictvo celostátní konferenci, aby se lidovci na přechodné vládě nepodíleli. Konference se sejde v pondělí.

Čunek prohlásil, že za překážku považuje nejenom přímou účast komunistů v kabinetu, ale i konzultace ČSSD s KSČM o personálním obsazení ministerstev.

 

Právě se děje

Další zprávy