ČSSD dala Dienstbierovi 2 miliony jako volební kapesné

Martina Machová Martina Machová
1. 8. 2012 11:43
Svou prezidentskou kampaň spustí kandidát sociální demokracie v pátek
Jiří Dienstbier v prezidentském předkole ještě v rámci ČSSD. Nakonec místo dvou kandidátů rozhodovali socialisté mezi Dienstbierem a... Dienstbierem.
Jiří Dienstbier v prezidentském předkole ještě v rámci ČSSD. Nakonec místo dvou kandidátů rozhodovali socialisté mezi Dienstbierem a... Dienstbierem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté uvolnili z rozpočtu Lidového domu jako sponzorský dar pro potřeby kampaně svého prezidentského kandidáta 1,9 milionu korun.

Jak napsal deník Insider, s částkou bude muset tým Jiřího Dienstbiera vystačit po dobu prázdnin, respektive do konce podzimní krajské a senátní kampaně.

Pak podle strážce stranické kasy - místopředsedy Martina Starce - na základě výsledků voleb vedení Lidového domu znovu rozhodne, kolik si bude moci na prezidentské volby dovolit darovat. Jen na kampaň pro krajské a senátní volby si Lidový dům přichystal 90 milionů korun.

Napotřetí se o daru pro svého prezidenta poradí socialisté začátkem roku, tedy před horkou částí kampaně. "Rámcově se částka pravděpodobně objeví již v rozpočtu na příští rok, který se sestavuje v listopadu," dodal Starec. I zde bude jedním z kritérií, jak si strana, která stále ještě splácí dluhy z parlamentních voleb v roce 2010, bude stát ekonomicky.

Sociální demokracie vložila částku na speciální účet pro prezidentské volby, který oficiálně Dienstbier představí tento pátek v muzeu T.G.M. v Lánech.

Současně s tím také oficiálně odstartuje celá Dienstbierova kampaň. "Představíme model financování kampaně, její grafiku a podobně," uvedl šéf Dienstbierovy kampaně Jakub Landovský.

Již v minulosti Dienstbier řekl, že cenu své kampaně odhaduje v řádu desítek milionů, nicméně kolik skutečně utratí, vyplyne z částky, kterou se mu podaří získat. Přiznal rovněž, že do značné míry počítá právě s pomocí stranické kasy.

Pro porovnání - občanští demokraté již napevno přislíbili svému prezidentskému kandidátovi Přemyslu Sobotkovi 15 milionů korun.

TOP 09 peníze pro "knížete" teprve řeší 

Strana práv občanů již zaplatila za svého kandidáta Miloše Zemana přes půl milionu korun. Zeman pak opakovaně před spuštěním prezidentské kampaně tvrdil, že celá jde odehrát za dva miliony korun.

Do klání o "prvního muže" republiky poslala svého kandidáta i TOP 09. Podle své mluvčí Alžběty Plívové ovšem ještě rozhodnutí o stranických penězích pro Karla Schwarzenberga nepadlo. "Rozhodnuto bude do konce prázdnin," uvedla jen.

Bez stranických peněz se musí obejít Jan Fischer a Vladimír Dlouhý, ale i kandidátka lidovců Zuzana Roithová. Té strana platí jen jednoho manažera a může se spolehnout na stranické zázemí, jako jsou databáze nebo rozesílání hromadné pošty.

Už přemýšlíte nad tím, komu hodit příští rok svůj hlas? Diskutujte zde

 

Právě se děje

Další zprávy